gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Традиционен арабски хумус

Традиционен арабски хумус

Традиционен арабски хумус
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
15/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Даваме ви рецептата за традиционен арабски хумус, който се хапва с вкусна арабска питка, разбира се"

Необходими Продукти

  • нахут - 2 ч.ч. (варен или консервиран)
  • сусамов тахан - 3 - 4 с.л. арабски
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 2 - 3 с.л. на вкус
  • черен млян пипер - 2 - 3 щипки на вкус
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • хималайска сол - на вкус
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • магданоз - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В случай, че варим нахута, трябва предварително да го накиснем във вода от вечерта- за 1 нощ, за да улесним сваряването. При варенето можем да добавим малко хлебна сода, защото тя ускорява процеса. Като омекне, го отцеждаме от водата и е препоръчително да го обелим (изисква се търпение, но така е много по-полезен за организма, тъй като люспите дразнят стомаха).

Ако искаме да приготвим хумуса по-експресно - можем да използваме консервиран нахут от буркан.

Смесваме нахута със сусамовия арабски тахан, нарязаните чеснови скилидки, хималайската фина сол, кимиона, черния пипер, зехтина и лимоновия сок.

Разбъркваме и блендираме фино до гладка хомогенна смес. Поднасяме за консумация - пресен, но може и охладен. По желание може да поръсим с нарязан магданоз.

Лесен хумус с тахан, емблематичен за арабската кухня!

Чудно вкусна веган разядка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: