Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб в Хлебопекарна»Оризов хляб в хлебопекарна

Оризов хляб в хлебопекарна

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114119
Оризов хляб в хлебопекарна6 / 6
16/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Внимавайте да не се опарите, тъй като щом усетите аромата на този домашен хляб, едва ли ще го чакате да изстине и секунда"

Необходими Продукти

  • оризово брашно - 500 г
  • вода - 300 мл хладка
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л. кафява
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 2 ч.л. за хляб
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризовото брашно е брашно без глутен. То и продуктите от него са подходящи за деца и възрастни със стомашни заболявания, тъй като нямат глутеновите съставки, които съдържат много зърнени култури - ръж, пшеница, овес, ечемик и други.

За печене в хлебопекарна принципът за поставяне на продуктите е: първо течните, отгоре сухите, като от тях първо се слага солта, а най-отгоре маята. Трябва да се внимава солта и маята да нямат контакт на първо време, затова брашното трябва да засипва цялата повърхност на налетите течности в контейнера и маята да се сложи изцяло върху суха повърхност.

Ако не се пече хляб с оризово брашно само за разнообразие, а целта е от консуматора да се спазва антиглутенова диета, трябва да се използва и безглутенова мая. Също така се внимава за чистотата на контейнера, за да се избягва риск от смесване с друго брашно.

Най-напред се изважда контейнерът/подвижният съд за печене за по-лесно и удобно подреждане на съставките за оризовия хляб в него. Всички съставки трябва да се измерват точно. Най-добре е това да се извършва с кухненски везни, когато се използва хлебопекарна.

Налива се хладката вода. След това се слагат лъжиците прясно мляко. Сипват се солта, кафявата захар и олиото. Внимателно започва да се поръсва оризовото брашно, като се ръси навсякъде, където избива течността, за да се постигне суха повърхност само от брашно. Слагат се отгоре лъжичките суха мая и контейнерът/подвижният съд се инсталира във вътрешността на уреда - връща се.

Хлебопекарната се настройва на програма за хляб без глутен /2 ч. и 10 мин./ и се включва.

Безглутеновите брашна имат специфична фина структура и тестото от тях /когато се избягват смеси с други брашна/ обикновено е лепкаво. Затова, докато тече месенето на тестото, то се наблюдава и процесът се подпомага, като със силиконова шпатула се обират частите тесто, които са останали полепени по стените на съда и се примесват към центъра, без да се изключва програмата. Тестото за хляб от оризово брашно има прилика с гъстотата на тестото за кекс.

Друга специфика е, че оризовото брашно не се повлиява в пълна степен от мая поради характерната си консистенция. Затова, като се обере необработеното, останало по стените брашно и се измеси малко, се поръсва лъжичката сода и се оставя да се погълне от тестото.

При започване на етап изпичане се поръсват избраните подправки. Както отбелязахме, консистенцията на безглутеновите брашна не позволява да се получи идеално тесто, затова в началото поръсвайте подправки отгоре. Ако първият резултат е удовлетворяващ, следвайте звуковия сигнал на програмата от хлебопекарната, предназначен за добавяне на съставки.

След приключване на програмата оризов хляб в хлебопекарна веднага се изважда от хлебопекарната и за 10 минути се завива в домакинска хартия /която да поеме влагата/ и в чиста кърпа /която все пак да го задуши и да го запази топличък по-дълго време/.

Всъщност, кой ще го чака да изстива....

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: