Сладки и солени кифлички за закуска

Еми АвджиеваЕми Авджиева
Новак
13
4
130
21/03/2020
"Дали със сладко или шоколад ще поднесете тези домашни кифлички, сами преценете - удоволствието е гарантирано!"
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 860
  • Преглеждания за месеца1859
  • Преглеждания за седмицата1517
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 пакетче суха
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 1 к.ч.
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • сладко - или течен шоколад по избор
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто с изброените продукти като в дълбока купа първо разбиваме яйцата със захарта и солта.

Добавяме прясното мляко и олиото. Отделно пресяваме брашното, към което сме добавили пакетчето с мая, и постепенно с непрекъснато бъркане го прибавяме към останалите продукти.

Слагаме ванилията, настъргана кора от лимон и сока от 1/2 лимон. След като се сгъсти, сместа се изсипва в средата на тава, в която отстрани сме поставили брашно.

Замесва се меко тесто, което се премества в широк и дълбок съд (тенджера) и се оставя да втаса за 30 мин.

Готовото втасало тесто се разделя на 6 части. Правят се топки и се оставят в намазана с олио тава. Всяка топка разточваме на кора с дебелина 1 см. и изрязваме триъгълници (равнобедрени).

Мажем с домашно сладко или с течен шоколад широката долна част на триъгълника и завиваме на руло кифличките.

Отгоре намазваме всяко едно от рулата с жълтък и поръсваме с кристална захар. Кифличките мажем с разбита смес от 1 яйце и сирене.

Пухкавите кифлички се пекат на 200 градуса около 25-30 минути.

Сладки и солени кифлички за закуска - който каквито обича!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар