Ароматен ориз по индийски
Aromatični pirinač na indijski način
gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Ароматен ориз по индийски

Ароматен ориз по индийски

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5246k1k2k
Ароматен ориз по индийски
Снимка: Ivi Vacca
1 / 3
30/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Докосваме се до индийската кухня с този ароматен ориз"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г Басмати
  • вода - 600 мл или зеленчуков бульон
  • сол - на вкус едрозърнеста
  • мадраско къри - 2 с.л. на прах
  • бял лук - 1 бр.
  • зехтин - 100 мл екстра върджин или краве масло 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В кърито се съдържат смес от подправки, които често включват куркума, кориандър, черен пипер, черен кимион, джинджифил и варира в различни комбинации. В рецептата за ароматен ориз по индийски съм избрала Мадраско къри.

Ориз Басмати винаги се сервира с индийските ястия. Той има орехов вкус, който не получавате с обикновен бял ориз.

Тази екзотична съставка характеризира приготвянето на къри ориз, изключително проста и много вкусна рецепта.

Къри оризът е идеален за вегетарианци, може да се сервира със задушени зеленчуци или месни ястия. В рецептата избрах печени пилешки бутчета мариновани с къри.

За тази рецепта съм избрала ориз басмати с ароматен вкус и дълги и тънки зърна

Приготвяне на ориз с къри - първа стъпка

Сложете ориза в тенджера, налейте достатъчно студена вода (водата трябва да покрие повърхността на ориза с половин пръст), добавете солта и покрийте, след което гответе на силен огън.

Щом водата започне да кипи, намалете котлона и продължете да готвите в продължение на 11 минути, без изобщо да сваляте капака.

След посоченото време изключете и оставете да почива, винаги покрит, за още 11 минути.

Или вторият вариант - в 1 литър вряща вода изсипете ориза и варите 17-18 мин.

След това отцедете ориза и го измийте със студена вода и отново отцедете. Изберете кой вариант за вас е подходящ.

Приготвяне на ориз с къри - втора стъпка

Нарежете лука на ситно и сложете в тиган на слаб огън със зехтина (краве масло) с кърито и запържвате лука, докато стане прозрачен.

Когато лукът стане прозрачен, добавете ориза и разбъркайте няколко минути, за да овкуси добре.

Поднесете с 4-6 бр. пилешки бутчета предварително овкусени с къри, зехтин и изпечени в загрята фурна на 200 градуса за 60 минути.

За вегетарианци ароматния ориз по индийски, поднесете със задушени зеленчуци.

Добър апетит със моята рецепта .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: