gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Памук питка с кисело мляко и много олио

Памук питка с кисело мляко и много олио

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
5173k2k1k6
Памук питка с кисело мляко и много олио
Снимка: Мария Божилова
1 / 6
31/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Тази памук питка определено е предизвикателство за онези, които опитват да спазват диети"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и се слага в съда за месене.

Захарта се разтваря в топлата вода, след което се прибавя маята.

Разбърква се много добре и се оставя да шупне за 5 мин.

Киселото мляко и яйце 1 бр. се изсипват в брашното.

В единият край на брашното се слага солта.

Шупналата мая се изсипва при брашно в предварително направено кладенче, в което се слага 6 с.л. олио

Замесва се тесто за питка, което трябва да е меко, като месенето трябва да е продължително.

Готовото тесто се слага в тава, която в намазана обилно с олио. Тестото отвсякъде се намазва с олио и се оставя да втаса за 30 Мин.

Премесва се с намазани с олио ръце, като не се добавя брашно.

От тестото се оформят малки топки, които се нареждат в тава с капак, при липса се използва фолио. Тавата трябва да е намазана обилно с олио, след което се слага брашно и се размазва много добре с олиото.

Всяка топка се декорира с тънки фитили, които се навиват.

Цялата бъдеща памук питка се намазва с жълтъка от 1 бр. яйце и се поръсва със семена.

Покрива се с капак или фолио и се слага в предварително загрята фурна на 150 градуса за 5 мин., след което капакът или фолио се отстраняват.

Памук питката с кисело мляко и много олио се пече се 40 мин на 150 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: