Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Плакия»Пролетна риба плакия на Ути

Пролетна риба плакия на Ути

AdminAdmin
Администратор
215675342k
Пролетна риба плакия на Ути
Снимка: Admin
1 / 2с Видео
10/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Специална пролетна риба плакия по рецепта на Ути"

Необходими Продукти

  • за зеленчуците на скара
  • лук - 1 глава
  • червени чушки - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 3 бр.
  • чесън - 2 скилидки стар чесън
  • за рибата
  • сом - 1 кг, нарязан на шайби
  • домати - 1 консерва
  • люти чушки - 1 бр.
  • пресен чесън - 2 връзки
  • пресен лук - 2 връзки
  • орехи - 70 г
  • олио - 30 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете доматите на половини, лука на големи едри шайби, скилидките чесън на половина, морковите на половина, ако са по-големи. Посолете ги, намажете ги с олио и красиво, мозаечно, ги наредете на сандвич-скара за барбекю.

Печете на силна жарава като ги обръщате и от двете страни, така че да хванат загар и хубаво да замиришат на пушек.

Нарежете изпечените зеленчуци на едри парчета.

Оставете ги настрана, похлупени в съд.

В голям дълбок тиган загрейте олиото и добавете консервата с домати. Пържете 1-2 минути, подправете със сол и черен пипер и щипка захар.

Нарежете ситно връзките пресен лук и пресен чесън и добавете в тигана. Оставете да къкри 2-3 минути.

Добавете печените и нарязани зеленчуци, разбъркайте. Добавете и червения пипер. Опитайте и ако има нужда добавете черен пипер или сол. Това е основата на нашата пролетна плакия.

Посолете нарязаната на шайби риба и изчакайте 4-5 минути.

Поставете решетка за пара в тенджера, добавете 2 см вряща вода, така че нивото на водата да не минава над решетката, подредете отгоре филетата риба и задължително покрийте съда с капак. Гответе рибата на пара за 6-7 минути.

Извадете решетката и филетата, отстранете кожата и костите на рибата. Внимателно сложете почистената риба в къкрещия сос.

Оставете ястието да се задуши още 3-4 минути. В никакъв случай не бъркайте, за да не раздробите рибата.

През това време запечете орехите на сух тиган за 3-4 минути и ги прекълцайте с ножа на малки парчета.

На финала настържете кората от портокала върху плакията и за допълнителна свежест добавете сока от едната половина на плода.

Най-отгоре, точно преди да консумирате, за да бъдат свежи и хрупкави, поръсете с препечените орехи.

Консумирайте пролетната плакия задължително с поне една бутилка добре охладено бяло вино или розе БОЛГАРЕ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: