Начин на приготвяне
В топла вода се натрошава маята със захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да бухне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто, без да лепне.
Намазва се с олио, покрива се с фолио и оставяме 1 час да втаса. Готовото тесто се разделя на 3 части, а всяка се разделя на по 2 части - общо 6 топчета.
С намазнени ръце се оформя правоъгълник, не се точи, а с пръсти се разтегля като за мекица. Отгоре тестото се намазва с мека мас, поръсваме с натрошено сирене.
По същия начин се оформят две по две останалите топчета тесто.
Навиват се три рула, леко се разтеглят и усукват. Нареждаме в тава 30 на 20 см, идеална за това тесто. Оставя се 30 минути да втаса и да изпълни тавата Усуканицата със свинска мас.
Отделения половин жълтък се разбърква с 1 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко и с четка се намазват рулата.
Поръсваме семена, печем на 180 градуса 35 минути и след като изключа, оставям още 5 минути във фурната. След 20 минута се покрива с фолио да не прегори.
Чудесна закуска, на вкус е като милинки Според други е като усукан тутманик! Добър апетит!
Коментари