gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моя великденски козунак

Моя великденски козунак

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
64431413466
Моя великденски козунак
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 9
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
10
"В сезона на козунаците ви даваме още една идея за страхотен великденски козунак за здраве и берекет"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 200 - 220 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • краве масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • сол - 3 щ.
  • мая - 1 кубче прясна (42 г) или 7 г мая на прах
  • лимонова есенция - 1/2 капс.
  • ванилия - 2 на прах или течна
  • брашно - 1 кг до 1.100 кг
  • за плънка
  • стафиди
  • канела
  • локум
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошавам прясната мая, добавям към нея 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и 8 с.л. топличка вода. Размесвам ги с бъркалка и оставям 20 мин да шупне, да се активира.

Всички продукти за козунака в кухнята трябва да са добре затоплени. Само така ще имаме добър резултат.

Пресявам си в друга купа брашното. Предварително смесвам захарта с яйцата (1 жълтък съм отделила за намазване) и ги бъркам с миксер до стопяване на захарта.

Към тях добавям и прясното мляко, леко хладко. Добавям и половината от мазнината, смесена предварително.

Слагам и ароматите, лимоновата кора и есенция ванилията. Щипката сол я добавям в брашното.

Разделям си на око брашното на половина. Към 1 част съм сложила солта. Когато маята е готова шупнала, я изсипвам в течните смесени вече предварително съставки. Отново ги бъркам да се смесят много добре.

Тази течна смес я изсипвам в едната част от брашното, която е със солта.

И започвам с лъжица малко по малко да добавям към тях от брашното. Бъркам с лъжицата, докато усетя, че вече трябва да се почне омесването с ръце. Добавям брашно и продължавам да омесвам в купата. Трябва да се събира на топка.

Върху леко набрашнен плот изсипвам тестото и продължавам месенето. Става меко и лепкаво тесто. Изсипвам отново тестото на плота и с останалата мазнина го сгъвам на плик и с намазнени ръце вкарвам мазнината в тестото.

И така тази процедура се повтаря, докато се усвои всичката останала мазнина. Мазнината я вкарвам с леко издърпване на тестото.

Оставям го да втаса в омазнена купа, в която е месено тестото за козунака. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям във студена фурна или леко топличка за 1 час да втасва бавно. Понякога втасва и повече от час. Тестото е готово, когато е удвоило обема си.

Изсипвам вече втасалото тесто върху набрашнен плот и разделям на две еднакви части. Всяка от тях на още по три и сплитам две плитки за 2 козунака. Всяка част правя на фитили и леко я сплесквам, за да мога да сложа плънката, после внимателно съединявам, да се получи фитил.

Така си правя всичките фитили и после ги сплитам.

Поставям козунаците Асорти оформени в тавички и отново втасват, докато изпълнят формата. Намазвам ги с отделения жълтък, в който има няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.

С четка намазвам и отгоре поръсвам с навлажнена захар или филиран бадеми.

Пека на 160 градуса 15 мин само на долен, после още 15 мин на двата реотана. Проверявам с шиш за опечени, ако трябва ги покривам с алумин. фолио, да не прегорят.

Пека на 160°C, защото моята фурна пече много силно. Всеки си познава фурната добре и може да прецени.

За плънката предварително накиснах за няколко часа в алкохол стафидите, после ги отцедих и така ги сложих.

Може да се направи само 1 великденски козунак в тава с диаметър 30 см.

Да ви е сладко!

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: