Нежно Тирамису
Nežni Tiramisu

Нежно Тирамису

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2014845109
Нежно Тирамису
Снимка: Ирина Колева
1 / 3
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Общо25 мин.
Порции6
"Нежно Тирамису, с което си взимаме сърцето на любимия веднага"

Необходими Продукти

  • еспресо - 200 мл силно *
  • бишкоти савоярди - 20 - 25бр.
  • маскарпоне - 250г
  • тъмен ром - 30мл.
  • яйца - 2бр.
  • захар - 50г
  • животинска сметана или сметана за разбиване (whipping cream) - 240мл.
  • ванилия - 1/2ч.л.
  • хубаво какао за поръсване (над 56% какао)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тавичката, която ползвах е с размери 22/15 (дъно).

Започвате с първия ред бишкоти. За кратко ги потапяте в кафето (или 200 мл топла вода с 3 ч.л. нескафе) и ги нареждате. Съвет - наредете ги, докато са още сухи, за да прецените как да ги разположите, защото след като ги напоите, ще е невъзможно да размествате.

Оставяте настрана и разбърквате маскарпонето и рома до хомогенност. Разделяте на белтъци и жълтъци яйцата. Жълтъците с половината захар ги разбивате в съд на водна баня, докато изсветлеят и се разпенят (около 5 мин). Добавяте ги към маскарпонето и разбърквате добре.

В купа разбийте с миксер сметаната и ванилията до средно твърди връхчета (да държат форма) и добавете внимателно с шпатула или лъжица към сместа с маскарпоне.

Остана да разбиете и белтъците на сняг. Започнете на средна скорост, докато се разпенят добре, увеличите на висока и започнете постепенно да добавяте останалата захар.

Отново внимателно интегрирайте и тях. Кремът за тирамисуто ви е готов.

Разтелете равномерно върху слоя с бишкоти Савоярди. Отново топвате всяка бишкота в кафе и нареждате върху слоя крем (чупете бишкотите, ако трябва, но запълнете добре дупките, ако има такива).

Накрая разстелете отгоре и останалия крем равномерно.

Приберете нежното тирамису за поне 3 часа в хладилник и след това поръсете обилно с какао.

Може да приготвите и тирамису в чашки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: