Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Масленица със свинска мас

Масленица със свинска мас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Масленица със свинска мас5 / 5
17/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
10
"Разкошна масленица, която вече си представяме как ще разчупим и хапнем"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г + за доизмесване
  • мая - 15 г жива
  • вода - 250 мл.
  • свинска мас - 100 г разтопена
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • сол - 2 щедри щипки
  • захар - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в леко затоплената вода. Сложете захарта и няколко лъжици брашно до получаване на кашичка. Оставете да шупне.

Пресейте брашното и направете кладенче. В него чукнете едното яйце плюс белтъка на второто. Сложете солта, половината от разтопената мас и киселото мляко на стайна температура. Сипете в кладенчето и шупналата мая.

Разбъркайте първоначално, докато брашното поеме течните съставки. Според това ще разберете още колко и дали ще ви е нужно още брашно. Месете и си ръсвайте по малко, докато спре да лепне, но все пак остане меко и еластично.

Топнете ръце в останалата мас и хубаво намажете омесеното тесто. Оставете го в подходящ съд покрит с кърпа или стреч фолио, докато удвои обема си - около час, в зависимост от топлината в помещението.

Премесете тестото за питката за кратко и оставете да почине отново за 15 минути върху плота.

Отново потопете ръце в разтопената мас (загрейте я ако се е втвърдила) и с притискане на пръсти и длани разтеглете на кръгла, сравнително тънка кора. Пръскайте още от мастта върху нея. После прихванете от единия край и издърпайте нагоре с леко усукване.

Продължете да усуквате, докато не го направите с всичкото тесто. Завийте като съедините краищата на получения фитил и поставете в намазнена тава с приблизителни размери 26 см. диаметър. Оставете да втаса още веднъж за 40-50 минути.

Намажете оформената масленица с разбит с малко вода и мазнинка жълтък и изпечете до златисто в загрята на 180 градуса фурна на ниска решетка.

Сервирайте масленицата със свинска мас още топла!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: