Любимия пълнен патладжан
Omiljeni punjeni patližan

Любимия пълнен патладжан

SibileSibile
Новак
5161429
Любимия пълнен патладжан
Снимка: Sibile
1 / 5
19/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Досега не сме срещали някой, който да успее да устои на тези пълнени патладжани - вие ще пробвате ли"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • кайма - 250 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • домати - 200 г консерва
  • кашкавал - 1/2 ч.ч. настърган
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - щипка
  • олио - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За любимите пълнени патладжани най-напред измиваме патладжаните, премахваме дръжката и режем на две по дължина. В тава поставяме хартия за печене, нареждаме лодките от патладжани и ги поливаме с малко олио.

Печем на 200 градуса за около 15-20 мин. до омекването на патладжана и хубав червен цвят.

Докато се пече, подготвяме плънката за патладжана: в тенджера с малко мазнина запържваме каймата (аз лично добавям и малко вода), докато се раздели на зрънца.

Добавяме ситно нарязания лук и чесън, разбъркваме постоянно до омекването им. Изсипваме доматите и оставяме да къкри, докато остане на мазнина.

Измитият ориз, подправките и водата (1ч.ч.) се добавят накрая. Когато заври, се спира котлона и се оставя да се досготви (когато оризът абсорбира течността).

Готовите патладжани се издълбават с лъжица. Сърцевината се накълцва на ситно и се разбърква с готовата плънка.

Патладжаните се пълнят с плънката, поръсват се с настъргания кашкавал и се връщат във фурната до златиста коричка.

Да ви е вкусно с любимия пълнен патладжан!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: