gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Богат козунак на конци

Богат козунак на конци

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k9k5
Богат козунак на конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 6
19/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2
"Какво ли няма в този козунак на конци, неслучайно е толкова богат"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (+ 1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 1 кубче /35 - 40 г/
  • захар - 200 г + за поръсване
  • олио - 200 мл (или масло + мас)
  • брашно - около 1 кг
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • ванилия - 1 бр.
  • ракия - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • локум - 1 пръчка
  • стафиди - 100 г
  • кайсии - 100 г сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купичка намачкайте маята със захарта до гъста кашичка, сипете к.ч. топло мляко и брашно 3-4 с.л.

Оставете да се активира, а през това време разбийте яйцата със захарта като отделите единия жълтък за намазване.

Настържете жълтата част от кората на лимона, сипете останалото прясно мляко и ванилията. Пресейте брашното и замесете меко лепкаво тесто като после започвате да прибавяте по 1-2 лъжици от мазнината, месите и разпъвате тестото, докато се усвои цялата мазнина.

След дълго месене и получаване на гладко тесто с мехурчета, може да го покриете с фолио и да оставите да втаса.

Разделяте тестото на 8 части (фитили за 2 козунака) (може и на повече, ако искате да правите по малки козунаци).

На фитилите слагате от плънката и оплитате козуначена плитка като завивате в кръг и слагате във намазани форми или хартия за печене.

Оставяте оформените козунаци да втасат, след което мажете с жълтък, ядки и поръсвате със захар. Печете богатия козунак на конци в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: