Начин на приготвяне
В малка купичка намачкайте маята със захарта до гъста кашичка, сипете к.ч. топло мляко и брашно 3-4 с.л.
Оставете да се активира, а през това време разбийте яйцата със захарта като отделите единия жълтък за намазване.
Настържете жълтата част от кората на лимона, сипете останалото прясно мляко и ванилията. Пресейте брашното и замесете меко лепкаво тесто като после започвате да прибавяте по 1-2 лъжици от мазнината, месите и разпъвате тестото, докато се усвои цялата мазнина.
След дълго месене и получаване на гладко тесто с мехурчета, може да го покриете с фолио и да оставите да втаса.
Разделяте тестото на 8 части (фитили за 2 козунака) (може и на повече, ако искате да правите по малки козунаци).
На фитилите слагате от плънката и оплитате козуначена плитка като завивате в кръг и слагате във намазани форми или хартия за печене.
Оставяте оформените козунаци да втасат, след което мажете с жълтък, ядки и поръсвате със захар. Печете богатия козунак на конци в загрята фурна на 160 градуса.