Козунак по стара рецепта

ЖороЖоро
Новак
1
2
2
1
19/04/2020
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 649
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества
Козунак

Начин на приготвяне

Стъпка 1

Приготвяне на яйчна смеска: Яйцата се разбиват с миксер или лъжица в купа като последователно се добавят половината от разтопеното масло, прясното мляко, захарта (според вкуса се добавя от 700 до 1000 г) и ванилията.

Стъпка 2

Приготвяне и стартиране на маята: в малка купа се поставя маята, заедно с три или четири супени лъжици брашно и една супена лъжица захар. Сухите съставки се разбъркват добре.

Добавя се на малки части топла, но не вряла вода като сместа се разбърква постоянно до постигане полутечна консистенция (подобно на течна каша). След разтварянето на продуктите, купата се поставя на топло място и се наблюдава растежа на маята.

Стъпка 3

Умесване на тестото за козунака: брашното се поставя във висока тава или легенче като върху него се изсипва стартираната мая и яйчната смес- последната трябва да бъде топла. Тя може да бъде загрята в микровълнова фурна. Тестото се размесва енергично.

По време на размесването се добавят на части останалото разтопено масло и цялата настъргана лимонена кора. По време на последната фаза на размесването е добре тестото да се удари 3-5 пъти в твърда повърхност. Приблизителното време за размесване е 20-30 минути.

Стъпка 4

Узряване на тестото (втасване): След размесването, тестото се оставя да втаса за 2 часа и 30 минути при температура 30 градуса по целзий. Може да се постави във фурната, като термостатът се регулира на 30 градуса.

Стъпка 5

Оформяне на тестото: Втасалото тесто се разделя и се оформя по желание на козуначени плитки или други форми. При оформянето може да се добавят орехи или стафиди като се вмъкнат вътре в тестото. Направените форми се поставят в тави за печене.

Стъпка 6

Вторично узряване: Тавите с направените форми от тестото се поставят на топло - приблизително 30 градуса по целзий за вторично втасване с времетраене 1 час и 30 минути.

Стъпка 7

Изпичане: Фурната трябва да бъде загрята предварително до 180 градуса. Оформеното и втасало тесто се намазват отгоре с разреден жълтък (разбит жълтък и вода 1:1) и се поръсва със захар.

Така приготвено, тестото се поставят в загрятата фурна за приблизително 40–45 минути. При изпичане е най-добре да се наблюдава цвета на коричката. Добре изпечения ретро козунак имат светло кафява коричка.

Пухкав и много вкусен козунак по стара рецепта!

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар