gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак с плънка

Великденски козунак с плънка

Великденски козунак с плънка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
19/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции8
"По Великден калориите от домашните козунаци не се броят, нали?"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в топло прясно мляко с 1 с.л. захар и оставяме да бухне.

С миксер се разбиват яйцата със захарта, докато се разтопи.

С яйчената смес, активираната мая, разтопено масло, ванилията, течен подсладител се замесва средно меко тесто за козунак и оставяме на топло да втаса за 40 минути.

През това време ябълката се рендосва на едро, смесваме я със тъмни стафиди и кора от портокал.

Втасалото тесто се разделя на три, всяка се оформя на дълъг фитил, сплесква се и поръсваме с плънка. Краищата се прищипват, да се получи отново фитил.

Трита фитила се сплитат на плитка и поставяме в подходяща форма за печене.

След 20 минути се намазва с разбит жълтък с 1 с олио и поръсваме приготвения козунак със захар.

Набождат се тъмни стафиди и печем в загрята фурна 170°C до суха клечка.

Изваждаме великденския козунак с плънка и топъл се напада!

Весел и вкусен Великден!

Бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: