Начин на приготвяне
Пресния джинджифил обелваме и настъргваме на много фино ренденце (за шоколад) - получава се пюренце със сок, а конците отстраняваме при рендосването.
В дълбока купа разбъркваме с телена сладкарска бъркалка яйцето и кафявата кристална захар. Към тях прибавяме и другите съставки в следната последователност: шарлан, пресен джинджифил (настърган), сода, ванилия, рожков, какао, канела, фини овесени ядки и гореща вода. Прибавяме постепенно към хомогенната смес - пълнозърнесто брашно, докато омесим меко и леко лепкаво тесто.
С длани намазнени с малко шарлан - оформяме малки топченца. Подреждаме на отстояние едни от други в тава, намазана с шарлан. Съвсем леко притискаме, връхчетата им и печем на 180 градуса за около 10 минутки, като на половината време от печенето е възможно (зависи от фурната) да се запекат до тъмно златисто, и затова за да не загорят джинджифиловите сладки, превключваме фурната да пече само на горен реотан.
Великденските сладки са готови още докато са мекички, не е нужно да ги печем до желаната хрупкавина, защото те, след като изстинат, сами стават леко хрупкави.
Прибираме ги в кутия (първоначално леко отхлупени, за да не се запотят) и след малко затваряме, за да останат мекички.
Здравословни и лесни за приготвяне - вкусни и ароматни сладки с джинджифил и овесени ядки за Великден, Цветница или без повод!
Чудно Вкусно!