Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Домашен козунак със соево мляко в хлебопекарна

Домашен козунак със соево мляко в хлебопекарна

Домашен козунак със соево мляко в хлебопекарна
Снимка: Потребител#246506
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
255 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. големи със стайна температура
  • брашно - 500 г сладкарско фино
  • соево мляко - 100 мл с ванилия
  • кокосово масло - 100 мл стопено, но не горещо
  • кафява захар - 150 г
  • суха мая - 7 г за хляб
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката
  • стафиди - 1 голяма пълна шепа тъмни
  • локум - 1 опак. цветен
  • За поръсване
  • филирани бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте соевото мляко в контейнера на хлебопекарната и към него добавете 1 супена лъжица от брашното, 1 чаена лъжичка кафява захар и сухата мая.

Разбъркайте и оставете контейнера настрани за около 10 минути, докато маята се активира.

През това време си подгответе останалите продукти. Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на козунака. Останалите 2 яйца и белтъка смесете с кафявата захар, хубаво разбъркайте до еднородност.

Най-добре ползвайте миксер, за да се получи пухкава смес.

Добавете към тази смес разтопеното кокосово масло, изсипете в контейнера при шупналата мая за хляб.

Добавете в контейнера брашното и солта.

Сложете контейнера в машината и пуснете програмата за месене на тесто с втасване. При мен тази програма е 2 часа.

Ако ще слагате стафиди, измийте ги хубаво и ги сложете към тестото още в самото начало на месенето. Може предварително да ги накиснете в подходящ алкохол (напр. коняк или ликьор).

Когато програмата завърши и чуете звуковия сигнал, извадете контейнера с тестото за козунак.

Разделете го на три равни части. Оформете всяка част на фитил около 30 см. Разточвате фитилите и усуквате получените ленти, като същевременно пъхвате равномерно в тестото всичките парченца локум, след което сплитате като плитка.

Оплетения козунак поставяте в подходяща правоъгълна тавичка и пъхвате във фурната за повторно втасване при 50 градуса.

Оставяте поне за 60 минути да втасва, след което намазвате втасалия козунак с отделения жълтък и поръсвате с филираните бадеми.

Включвате на 180 градуса и оставяте да се изпече.

След около 30-40 минути го изваждате и оставяте за около 15-20 минути да поизстине, след което може още топличък да си го хапнете.

Домашният козунак със соево мляко в хлебопекарна е готов.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: