Начин на приготвяне
Налейте соевото мляко в контейнера на хлебопекарната и към него добавете 1 супена лъжица от брашното, 1 чаена лъжичка кафява захар и сухата мая.
Разбъркайте и оставете контейнера настрани за около 10 минути, докато маята се активира.
През това време си подгответе останалите продукти. Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на козунака. Останалите 2 яйца и белтъка смесете с кафявата захар, хубаво разбъркайте до еднородност.
Най-добре ползвайте миксер, за да се получи пухкава смес.
Добавете към тази смес разтопеното кокосово масло, изсипете в контейнера при шупналата мая за хляб.
Добавете в контейнера брашното и солта.
Сложете контейнера в машината и пуснете програмата за месене на тесто с втасване. При мен тази програма е 2 часа.
Ако ще слагате стафиди, измийте ги хубаво и ги сложете към тестото още в самото начало на месенето. Може предварително да ги накиснете в подходящ алкохол (напр. коняк или ликьор).
Когато програмата завърши и чуете звуковия сигнал, извадете контейнера с тестото за козунак.
Разделете го на три равни части. Оформете всяка част на фитил около 30 см. Разточвате фитилите и усуквате получените ленти, като същевременно пъхвате равномерно в тестото всичките парченца локум, след което сплитате като плитка.
Оплетения козунак поставяте в подходяща правоъгълна тавичка и пъхвате във фурната за повторно втасване при 50 градуса.
Оставяте поне за 60 минути да втасва, след което намазвате втасалия козунак с отделения жълтък и поръсвате с филираните бадеми.
Включвате на 180 градуса и оставяте да се изпече.
След около 30-40 минути го изваждате и оставяте за около 15-20 минути да поизстине, след което може още топличък да си го хапнете.
Домашният козунак със соево мляко в хлебопекарна е готов.
Добър апетит!