Начин на приготвяне
За качамака загряваме вода в тенджерка на котлон и след като заври, добавяме шарлан.
Тъй като финият грис се сварява много бързо – за 3 минути, затова с непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, сипваме към водата наведнъж сухата смес от царевичен грис заедно с подправките – хималайска сол, куркума, черен и червен пипер.
След като сместа много се сгъсти – сваляме тенджерката от котлона и оставяме съвсем леко да изстине – за 2-3 минути.
В 6 бр. формички за яйца, подходящи за целта, с чаена лъжичка запълваме със сместа, като притискаме плътно да се изпълнят формичките. Оставяме качамачените яйца да престоят, за да се стегнат.
През това време подготвяме пълнежа от предварително сварен ориз със сол и малко черен пипер (препоръчително е да е приготвен на оризоварка, за да е по-стегнат), който разбъркваме със сусамово масло и оформяме 6 топченца (които играят ролята на веган жълтък).
След като сместа се е стегнала достатъчно за отлепяне от формичките - преди да извадим качамачените яйца, внимателно с помощта на малка кафена лъжичка издълбаваме легълце за оризовото жълтъче.
Старателно отлепяме качамака от формичките, като леко си помагаме с връхчето на тънко ножче – за отлепяне на краищата.
Подреждаме пълнените яйца в чиния във формата на цвете и поставяме отгоре оризовите топченца.
Украсяваме със свежи листенца магданоз.
Качамачените яйца са подходящи за весела гощавка – изненадващи с различната си визия.
За тези фалшиви веган пълнени яйца разменяме цвета – жълт-белтък и бял жълтък – заигравка за сетивата!