gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Великденски Яйца»Смесени седефени яйца за Великден

Смесени седефени яйца за Великден

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
3815511871
Смесени седефени яйца за Великден
Снимка: Потребител#246858
1 / 6
23/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
"Най-красивите великденски яйца стават със седефени разноцветни бои"

Необходими Продукти

  • яйца - 20 бр. Кокоши
  • яйца - 36 бр. Пъдпъдъчи
  • боя за яйца - комплект седефена
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Най-важното за предстоящото събитие е начинът на варене на яйцата.

Има много съвети за варенето им: да се сложи повече сол във водата; да се застели дъното на съда за варене с парче плат... В края на краищата има вече и яйцеварки, дори се продават сварени, боядисани яйца, но къде остава тогава трепетът от заниманието и доволството от резултата, който излиза изпод ръцете ти...?

Винаги боядисвам в събота, за да спестя дните застояване на яйцата преди великия ден. Пускам ги в студена вода, включвам котлона на най-ниската степен и варя яйцата по-дълго....търпеливо /около 40 минути/. Тази година избрах и пъдпъдъчи яйца, защото много прочетох за полезните им свойства в това смутно време - за помощта им срещу болести на белите дробове, срещу алергиите и най-вече за засилване на имунитета.

Седефената боя се използва лесно, защото не изисква приготвяне на отделни съдове и не изненадва неприятно с цветове, които не покриват добре яйчената черупка.

Сварените яйца се изваждат върху домакинска хартия, за да изсъхнат.

Работи се с топли яйца.

Ще дам няколко насоки за работа от свой опит:

1. Използвайте само едната ръкавица от комплекта – за ръката, с която ще оцветявате яйцата. Така ще имате свободна чиста ръка, с която да извършвате манипулации по организацията на процеса;

2. След ПЪРВОТО яйце работете най-напред със светлите цветове. Слагайте върху ръкавицата капки жълта боя, боядисайте няколко яйца, след което капнете от оранжевата, оцветете няколко яйца, после червени капки и т. н. При смесването им се получават нови цветове;

3. До тук със сигурност ръкавицата е натежала от багри. Издърпайте ръкавицата със свободната ръка и я завъртете, така че да поставите палеца в мястото за кутрето, а него – в мястото в ръкавицата за палеца. Така ще използвате задната чиста част за още цветови комбинации;

4. За да получите зелено смесете капки от жълто и синьо, а за лилаво – червено и синьо. От жълто и червено ще получите друг нюанс на оранжевото. Върху първите изсъхнали боядисани великденски яйца можете да капвате с различни цветове или да рисувате. Когато прецените, че цветовете са се наситили до кафяво, махнете ръкавицата и продължете с другата, отново започвайки със светлите разцветки.

5. Подреждайте оцветените яйца само върху равна и твърда повърхност, не на хартия, за да не залепнат, преди да изсъхнат - например плоска чиния.

Накрая използвах стикерчета за акценти.

Накрая се усетих, че през цялото време съм се занимавала с тези смесени седефени яйца за Великден с усмивка на лицето. Пожелавам усмивки на всички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: