Великденска домашна торта

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Великденска домашна торта
Снимка: Sevdalina Irikova
8 / 9
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
115 мин.
Порции
12
"Красива и вкусна торта, с която почитаме Великден, а защо не и друг любим празник"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр., размер L
  • захар - 330 г
  • топла вода - 3 с.л.
  • масло - 100 г
  • растителна мазнина - 80 мл
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 1 ½ бр.
  • ванилии - 2 бр.
  • какао - 25 г
  • За крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 14 с.л.
  • пшенично нишесте - 4 с.л., с връх
  • лимони - 2 бр., кората на цитруса
  • ванилии - 3 бр.
  • масло - 30 г
  • черен шоколад - 200 г, за ганаш
  • бял шоколад - 80 г, за ганаш
  • За сиропиране
  • кайсиев компот - 40 мл
  • За декорация
  • бадеми - 150 г
  • шоколадови яйчица
  • плодове - ягоди, малини, боровинки, физалис
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трудно ми е бе да дам наименование на този празничен сладкиш - Великденска торта за рожден ден или Мамината домашна торта по време на карантина.

Резултатът е вкусна, сочна и богата на аромати шоколадова торта, която се топи в устата с всяка хапка.

Първо, подготвяме блатовете за печене.

Подготвяме тава за печене с диаметър 24 см, която подмазваме с масло и поръсваме с брашно.

Ако използвате форма за торта с ринг, постелете я с хартия за печене.

В две купи разделяме жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците 5 минути на средна степен, след което добавяме 1/2 от захарта.

По същия начин процедираме и с белтъците, като ги разбиваме на сняг.

Смесваме яйчните съставки внимателно с шпатула, за да запазим обема им. Постепенно добавяме разтопеното на водна баня и охладено масло.

Брашното пресяваме в купа заедно с бакпулвера. Прибавяме и ванилиите. Смесваме сухите с течните съставки. Разбъркваме ги добре.

Готовата смес разделяме на две части. В едната добавяме какаото и разбъркваме.

Изсипваме сместа в съда за печене и го поставяме в предварително загрята фурна.

Печем тортените блатове на 180 градуса за 40 минути. Охлаждаме и разрязваме на три части.

През това време приготвяме и крема за тортата.

В подходяща касерола затопляме на слаб котлон 750 мл мляко, към което прибавяме 10 с.л. захар.

Разделяме белтъците и жълтъците.

Жълтъците смесваме с брашното и остатъка от прясното мляко.

Ако сте прецизни, можете да прецедите сместа, за да няма бучици.

Добавяме сместа на тънка струйка към млякото в касеролата при непрекъснато бъркане.

Температурата при варенето на крема е много ниска.

Отстраняваме съда от котлона и не спираме да бъркаме, добавяйки ванилиите и настърганата лимонова кора.

Белтъците сме разбили на сняг с 4 с.л. захар. Прибавяме ги бавно към сместа. Бъркаме постоянно, като внимаваме да не се пресекат.

За кратко време те се темперират и придават пухкава текстура на крема.

След желаната гъстота отстраняваме съда от котлона и прибавяме маслото.

Разделяме крема на две части, като в едната прибавим черния шоколад. Разбъркваме шоколадовия крем, докато се разтопи.

Покриваме повърхността с фолио, за да не се образува коричка, и изчакваме да се охлади.

Готови сме за сглобяването на великденската торта. За целта използвам ринга, в който съм пекла блатовете.

Започваме с какаовия блат. Сиропираме по малко с кайсиевия сироп, като не прекаляваме, за да не се разводни блатът.

Намазваме с белия крем. Следва белият блат, който покриваме с шоколадовия крем.

Редуваме блат и крем, като завършваме с белия блат. Сиропираме го.

Тук вече можете да включите фантазията си за украса по ваш вкус.

Навиваме ивица алуминиево фолио, която поставяме в средата вертикално.

Така разделяме блата на половина и покриваме едната част с бял крем, а другата с шоколадов.

От шоколадовия крем оставяме една кафеена чашка.

Изравняваме след отстраняването на фолиото и поставяме формата със сладкиша в хладилника за 12-15 часа, за да стегне.

През това време приготвяме аранжировката. За шоколадовото гнездо използваме белия шоколад, разтопен на водна баня.

Към него прибавяме късче масло. Използвах черупката на яйце, върху която нанесох шоколада и поставих във фризера, за да стегне. Това ще е за гнездото.

Тъй като не разполагах с филирани бадеми /поради обстоятелствата в момента/ накиснах пресни бадеми във вода за 6 часа. Изплакваме, обелваме и нарязваме на парченца.

На следващия ден изваждаме внимателно ринга. Довършваме, като намазваме отстрани с шоколадовия крем.

Посипваме с филираните бадеми. Украсяваме с плодовете в бялата част. Аранжирах с цветове от цъфнала наблизо дюля.

В шоколадовата половина подреждаме гнездото, като поставяме в него шоколадовите яйца.

Великденска домашна торта е готова и я поставяме в хладилника за 3-4 часа, преди поднасянето.

Вкусът ѝ не може да се сравни с купешките, защото ме връща в детството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: