Начин на приготвяне
Прясната мая се натрошва в купа. Към нея се прибавя 4 с.л. прясно мляко и 1 с.л. захар. Разбърква се, докато се разтвори маята.
Купата се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се на топло да шупне за 15 - 20 минути.
През това време брашното се пресява.
Яйцата се разбиват със захарта.
След това разбитите яйца се прибавят към маята. Разбърква се.
Прибавя се останалото прясно мляко и есенцията.
По малко се прибавя пресятото брашно. Замесва се меко тесто.
Готовото тесто за козуначени кифлички се удря 100 пъти в масата.
След това към тестото се прибавя по малко от олиото и разтопеното краве масло. Меси се, докато поеме мазнината.
Готовото тесто се остава да втаса за около час и половина.
През това време се реже локумът на малки парчета.
След като е втасало, о тестото се взема една малка топка. То се разточва в кръг. В единия край се слага от нарязания локум и се навива на руло.
След това рулото се навива на спирала.
Готовите козуначени кифлички се редят в тава, върху хартия за печене и на разстояние една от друга.
Кифличките с локум втасват още около един час.
Различните козуначени кифлички с локум се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.