gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моя плетен козунак на конци

Моя плетен козунак на конци

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6229894347
Моя плетен козунак на конци
Снимка: Ivana Georgieva
1 / 2
23/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте яйцата, захарта, лимоновата есенция и лъжичката ром.

Активирайте маята, като затоплите млякото, но да не е вряло, натрошете маята в него и добавете щипка сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. от брашното и оставете настрани.

Пресейте брашното и направете кладенче по средата. Изсипете яйчената смес и млякото с маята.

Замесете меко тесто и го извадете от съда върху набрашнена повърхност. Разтопете маслото.

Разстелете тестото с ръце и го намажете. Захлупете го и пак го намажете. Повтаряте тази стъпка, докато не свърши маслото. Ако започне да лепне, поръсете повърхността с брашно.

Това се прави с цел в тестото да се получат много пластове и да се сдобием с домашен козунак на конци.

Омесеното тесто сложете в купа и оставете да втаса в топла стая, докато удвои обема си. За плитката му трябва да го разделите на 4 части и да ги разтегнете.

По ваш избор може да направите плитка или да направите козунака под формата на руло. Преди да сложите козунака във формата му за печене, я намажете с масло и поръсете с малко брашно.

Поставете козунака във формата и го оставете отново да втаса.

Втасалия козунак може да украсите бадеми или лешници. Намажете козунака с предварително разбит белтък и ако желаете, поръсете със захар.

Печете козунака в добре загрята фурна на 220 градуса. След 10 минути намалете печката на 180 градуса и печете още половин час.

Ако видите, че моя плетен козунак на конци започва да се препича отгоре, го увийте в алуминиево фолио, за да не изгори.

Рецептата за козунак е готова, да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: