Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Пролетни кюфтета с кашкавал

Пролетни кюфтета с кашкавал

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6431696261
Пролетни кюфтета с кашкавал
Снимка: Ivana Georgieva
1 / 2
28/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • свинска кайма - 500 г
  • яйца - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/3 ч.л
  • кашкавал - 70 г
  • галета - 1 пакет
  • брашно - 100 г
  • олио - 2/3 ч.ч
  • За лютиката
  • лук - 2 глави
  • чушки - 1.5 кг
  • домати - 2 бр.
  • люти чушки - 1 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1/2 връзка
  • За чесновия сос
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • майонеза - 2 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете свинската кайма, добавете подправките, както и около ½ чаена лъжица сол. Добавете 1 яйце и 1 супена лъжица от галетата.

Омесвате много добре каймата с ръце. Настъргвате кашкавала.

Взимате една топка от каймата, оформяте дупка в нея и слагате от кашкавала, добавяте още малко кайма и оформите добре кюфтета.

Важно е кашкавалът да е добре покрит с кайма от всички страни, за да не се разтече при пърженето.

Разбивате яйцата, а брашното и галетата слагате в отделни плоски чинии.

Сгорещявате олиото в тиган на котлона.

Оформените кюфтенца овалвате първо в брашно, след това потапяте в яйца и накрая овалвате добре в галета, след което пържите панираните кюфтета от всяка страна до получаване на златиста коричка.

Готовите кюфтенца с кашкавал слагате в чиния, в която сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

За лютиката:

Изпечете чушките заедно с лютата чушка, обелете ги и ги нарежете на ленти, а лютата чушка почистете от семето. Нарежете лука на ситно.

Доматите ги обелете и ги рендосайте или ги нарежете на ситно.

В тенджера на котлона загрейте олиото заедно с лука да се задуши. След като се задуши, прибавете и чушките без лютата, а след тях и доматите. Накрая прибавете лютата чушка.

Пържете лютиката още 10 мин, като махнете от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз.

За чесновия сос:

В купичка смесете киселото мляко и майонезата. Добавете щипка сол и пресованите скилидки чесън. Ако нямате преса за чесън, ги рендосайте.

Поднесете пролетни кюфтета с кашкавал със соса и лютиката.

Рецептата за кюфтета е изпълнена. Разгледайте и нашите други предложения за вкусни кюфтенца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: