Начин на приготвяне
В купа сложете свинската кайма, добавете подправките, както и около ½ чаена лъжица сол. Добавете 1 яйце и 1 супена лъжица от галетата.
Омесвате много добре каймата с ръце. Настъргвате кашкавала.
Взимате една топка от каймата, оформяте дупка в нея и слагате от кашкавала, добавяте още малко кайма и оформите добре кюфтета.
Важно е кашкавалът да е добре покрит с кайма от всички страни, за да не се разтече при пърженето.
Разбивате яйцата, а брашното и галетата слагате в отделни плоски чинии.
Сгорещявате олиото в тиган на котлона.
Оформените кюфтенца овалвате първо в брашно, след това потапяте в яйца и накрая овалвате добре в галета, след което пържите панираните кюфтета от всяка страна до получаване на златиста коричка.
Готовите кюфтенца с кашкавал слагате в чиния, в която сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
За лютиката:
Изпечете чушките заедно с лютата чушка, обелете ги и ги нарежете на ленти, а лютата чушка почистете от семето. Нарежете лука на ситно.
Доматите ги обелете и ги рендосайте или ги нарежете на ситно.
В тенджера на котлона загрейте олиото заедно с лука да се задуши. След като се задуши, прибавете и чушките без лютата, а след тях и доматите. Накрая прибавете лютата чушка.
Пържете лютиката още 10 мин, като махнете от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз.
За чесновия сос:
В купичка смесете киселото мляко и майонезата. Добавете щипка сол и пресованите скилидки чесън. Ако нямате преса за чесън, ги рендосайте.
Поднесете пролетни кюфтета с кашкавал със соса и лютиката.
Рецептата за кюфтета е изпълнена. Разгледайте и нашите други предложения за вкусни кюфтенца.