gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Картофени Кюфтета»Картофени кюфтета (пържени)

Картофени кюфтета (пържени)

vikiviki
Новак
11713
Картофени кюфтета (пържени)
Снимка: viki
1 / 4
29/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции4
"Рецепта за пържени картофени кюфтенца - използвайте я с удоволствие"

Необходими Продукти

  • картофи - около 1 кг
  • лук - 1 глава
  • масло - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 200 г
  • копър - 3 - 4щипки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • брашно - за овалване
  • галета - за овалване (по желание) и още 2 яйца за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и сваряваме картофите. След като сте си сварили картофите се обелват и се намачкват.

Ако имате инструмент за намачкване на картофите, използвайте него, ако не, и с вилица става, но ще ви отнеме повече време и е малко по-трудно, а с пасатор не препоръчвам, защото ще стане на пюре.

И сега след като сме приключили с намачкването на картофите прибавяме и маслото (на стайна температура), черния пипер, копър, яйцата, сиренето и лука, който рендосваме.

След това разбъркваме добре, за да се смесят всички съставки. Накрая добавяме и солта, но първо пробвайте сместа, защото сиренето може да е доста солено и да няма нужда от сол.

Тук е моментът да кажа, че може да си ги направите и на фурната, вместо на тиган, без никаква мазнина, а слагате хартия за печене.

След като всичко е готово в по-дълбок тиган сложете олио да загрява и то трябва да покрива поне до половината кюфтетата. След това си ги оформете може кръгли, елипсовидни или като пръчици. И не ги слагайте в тигана преди да е загрял, защото ще поемат много мазнина.

Картофените кюфтенца ги овалваме в брашно, след това в яйца и накрая в галета, пържим ги до златист цвят и уникално хрупкава коричка.

По желание сервираме с млечен сос (кисело мляко и майонеза).

Картофените кюфтета (пържени) са готови.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: