Начин на приготвяне
Измиваме и сваряваме картофите. След като сте си сварили картофите се обелват и се намачкват.
Ако имате инструмент за намачкване на картофите, използвайте него, ако не, и с вилица става, но ще ви отнеме повече време и е малко по-трудно, а с пасатор не препоръчвам, защото ще стане на пюре.
И сега след като сме приключили с намачкването на картофите прибавяме и маслото (на стайна температура), черния пипер, копър, яйцата, сиренето и лука, който рендосваме.
След това разбъркваме добре, за да се смесят всички съставки. Накрая добавяме и солта, но първо пробвайте сместа, защото сиренето може да е доста солено и да няма нужда от сол.
Тук е моментът да кажа, че може да си ги направите и на фурната, вместо на тиган, без никаква мазнина, а слагате хартия за печене.
След като всичко е готово в по-дълбок тиган сложете олио да загрява и то трябва да покрива поне до половината кюфтетата. След това си ги оформете може кръгли, елипсовидни или като пръчици. И не ги слагайте в тигана преди да е загрял, защото ще поемат много мазнина.
Картофените кюфтенца ги овалваме в брашно, след това в яйца и накрая в галета, пържим ги до златист цвят и уникално хрупкава коричка.
По желание сервираме с млечен сос (кисело мляко и майонеза).
Картофените кюфтета (пържени) са готови.
Коментари