Традиционна дърпана баница

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2157021
Традиционна дърпана баница
Снимка: Ваня Величкова
1 / 6
02/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции6
"Традициите съществуват, за да ни държат близо до корените, а какво по-добро би ни напомнило за нашите от дърпаната баница, която всички у дома обожават"

Необходими Продукти

  • брашно - 1кг
  • вода - 600 мл, хладка
  • сол - 1 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • За плънката
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има различни теории кое е по-лесно - точенето или дърпането на тестото за баница. Всички сме обаче категорични, че от топлата баница по-вкусно няма!

Брашното се пресява два пъти и се поръсва с щипка сол. Прави се кладенче, в което се чуква яйцето, добавя се оцета и внимателнона етапи водата. Оцетът е важен, тъй като прави тестото по-еластично. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне.

Ако сте начинаещ, разделете тестото на повече топчета, съответно повече кори, за да ви е по-лесно при дърпането.

Разделените топчета се намазват обилно с мазнина и се оствят поне за 30 мин.

След като тестото почине всяко топче се леко разточва или ако се напреднали - завърта във въздуха и се поставя на намазена повърхност.

Внимателно се хваща кората от вътрешната страна и се започва равномерно дърпане по часовниковата стрелка (може и обратно на нея, но дърпането трябва да е в една посока).

Краищата остават дебели, затова се внимателно изрязват, събират се в страни и се получава допълнително топче за още една кора. Всяка кора се поръсва с плънка.

Пече се до приятен златист загар на загрята на 180 градуса фурна, или около 30-35 мин.

Готовата дърпана баница се ръси с вода и се завива с кърпа.

Традиционната дърпана баница е готова.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: