Начин на приготвяне
Приготвяме сухата смес, като сипваме в метален съд два вида брашно – пълнозърнесто и царевично (фино), заедно с какаото.
Запичаме ги на котлон, като непрекъснато разбъркваме с дървена равна бъркалка (внимаваме да не загори) до леко потъмняване на цвета и приятен аромат на препечено брашно.
В отделна малка тенджерка на котлона приготвяме сладък захарен сироп за бонбоните, като във водата разтваряме кафявата кристална захар, разбърквайки постоянно няколко минутки, и накрая прибавяме ванилията.
От готовият сладък сироп прибавяме постепенно (около 2/3 от количеството) към препечената суха смес и разбъркваме заедно с пшеничните трици и сусам.
За да се оформи лепкаво и стегнато тесто за бонбони – сгъстяваме с фини овесени ядки и колкото е необходимо от овесеното брашно (ако стане ронливо, може да добавим малко от останалия захарен сироп). Оставяме тестото да се стяга.
Разбъркваме в малка тенджерка съставките за глазурата – какао, рожков, кафява захар на кристалчета, шарлан и вода. След като сместа заври, оставяме на котлона за 1-2 минути при непрестанно разбъркване.
Докато глазурата изстива, от сладкото тесто оформяме малки топченца.
Потапяме полезните бонбони в сгъстената глазура (или намазваме със силиконова сладкарска четчица) и оставяме да се стягат.
Подреждаме във весела чинийка за празнично настроение!
Вкусни веган домашни глазирани бонбони – подходящи за гости, парти и други специални поводи.
Чудно Вкусно!