Тахини сос с нахут и овесено мляко
Tahini sos sa leblebijama i ovsenim mlekomTahini Sauce with Chickpeas and Oat Milk
gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Тахини сос с нахут и овесено мляко

Тахини сос с нахут и овесено мляко

Тахини сос с нахут и овесено мляко
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
04/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Тахини сос, който може да добавите към любимите си ястия за още наситен вкус"

Необходими Продукти

  • овесено мляко - 1 к.ч. (1:4 овесени ядки и вода)
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • нахут - 3 с.л. от буркан
  • лимонов сок - 2 ч.л., на вкус
  • черен пипер - 2 щипки, смлян
  • кориандър - 2 щипки, смлян
  • кимион - 1/3 равна ч.л.
  • чесън на прах - 1 щипка, по желание
  • хималайска сол - 1/3 ч.л., на вкус
  • кафява захар - 1 щипка
  • слънчогледови семки - 2 - 3 щипки (печени)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме за 10-15 минути 2 пълни супени лъжици овесени ядки в кафена чашка, доливаме допълвайки чашата с филтрирана вода.

След това пасираме овесеното мляко във висока кана – специална за пасатора. Не го прецеждаме, тъй като здравословните трици допълват консистенцията на соса.

В каната прибавяме 3 с.л. натурален суров сусамов тахан, 3 с.л. нахут от буркан (отцеден), 2 ч.л. или 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, 2 щипки смлян черен пипер, 1/3 равна ч.л. кимион, 2 щипки смлян кориандър, по желание 1 щипка чесън на прах, 1 щипка кафява тръстикова захар на кристали и 1/3 ч.л. хималайска сол – на вкус.

Пасираме всичко за тахановия сос до получаването на гладка и еднородна хомогенна смес.

Поднасяме свежия ароматен тахини сос с нахут и овесено мляко с поръсени печени слънчогледови семки, към любими фалафели, арабски хляб, крокети, вегетариански кюфтенца, билкови картофи соте и т.н.

Изключително вкусно допълнение към ястията на една трапеза в ориенталски стил.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: