Веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил
Veganski čokoladni mafini sa glazurom i đumbirom
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил

Веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил

Веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
04/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Полезни мъфини - ароматни, здравословни и атрактивни десертчета, подходящи за гости и празници!"

Необходими Продукти

  • За мъфините
  • вода - 1 ч.ч. гореща
  • сода - 1 ч.л. хлебна
  • ябълков оцет - 2 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • кафява захар - 1 ч.ч. кристална
  • шарлан - 5 с.л. слънчогледово масло
  • какао - 1 с.л.
  • рожков - 1 с.л. брашно
  • конопено брашно - ½ ч.л.
  • пшенични трици - 1 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. равна / фино рендосан
  • царевичен грис - ½ ч.ч. фин
  • овесени ядки - ½ ч.ч. фини
  • царевично брашно - ½ ч.ч. фино
  • типово брашно - ½ ч.ч
  • орехи - 1/3 ч.ч. едро натрошени ядки
  • какаови зърна - 1 с.л. ситни парченца (или шоколад)
  • За глазура
  • шарлан - 6 с.л.
  • кафява захар - 4 с.л. пълни
  • рожков - 1 с.л.
  • натурално какао - 1 с.л.
  • вода - 6 с.л.
  • За украса
  • кокосови стърготини - за поръсване
  • лешници - 12 бр. цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сместа за вкусните шоколадови мъфини – разбъркваме с телена сладкарска бъркалка продуктите в дълбока купа, като ги добавяме едно след друго в следната последователност: гореща вода, сода, ябълков оцет, ванилия, кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), какао на прах, брашно от рожков, конопено брашно, пшенични трици, овесени ядки, фин царевичен грис и накрая двата вида брашно –типово (може да се замени с пълнозърнесто) и фино царевично.

Оставяме сместа да престои за малко (за да набъбнат овесените ядки и грисът), докато подготвяме джинджифила.

Обелваме пресния корен и го настъргваме на много фино ренде (като за шоколад), така че да си набавим пюренце без конци от джинджифила.

Прибавяме го към сместа в купата заедно с натрошените орехи и какаови зърна на парченца и разбъркваме.

Разпределяме сместа по равно в 12 формички за мъфини (предварително намазани с шарлан и напудрени с малко брашънце).

Във фурна на 180 градуса печем за около 25 минути.

Докато се пекат веган мъфини, приготвяме какаовата глазура, като в малка тенджерка енергично и без прекъсване разбъркваме сместа от всички съставки, нужни за глазурата. Варим шоколадовата глазура 1-2 минути след завирането.

След като изпечените мъфинки са изстинали, ги потапяме до половината в какаовата глазура (вече изстинала и сгъстена), задържаме ги във въздуха обърнати надолу, за да се изцеди глазурата.

Подреждаме веган шоколадови мъфини с глазура и джинджифил в подходяща чиния за поднасяне, поръсваме с кокосови стърготинки и украсяваме с цели лешници.

Полезни мъфини - ароматни, здравословни и атрактивни десертчета, подходящи за гости и празници!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: