Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов Сладкиш»Шоколадов сладкиш с ябълки и орехи

Шоколадов сладкиш с ябълки и орехи

Шоколадов сладкиш с ябълки и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
10/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
9
"Рецепта за щастие, която наричаме шоколадов сладкиш с ябълки и орехи"

Необходими Продукти

  • пюре от ябълки - 1 ч.ч. (1 ябълка с 1 ч.ч. вода)
  • кафява захар -  1/2 ч.ч. кристална
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • оцет - 2 ч.л.
  • ванилия - 1 п.
  • канела - 1 ч.л. равна
  • какао - 1 с.л. равна
  • рожков - 1 с.л. равна (брашно)
  • какао -  2 с.л. зърна на парченца (по желание)
  • шарлан - 10 с.л.
  • овесени ядки - 1/2 ч.ч.
  • царевичен грис -   3 - 4 с.л. (фин)
  • пълнозърнесто брашно -   1/2 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч. фино
  • ябълки - 1 бр. (1 ч.ч. на кубченца)
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • За медения топинг
  • мед - 6 с.л. (или пчелен - течен) от глухарчета
  • вода - 5 с.л.
  • рожков - 1 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • орехи - за поръсване (фино натрошени)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравословен и диетичен шоколадов сладкиш с ябълки и орехи, с чудесен меден карамелен топинг!

Смиламе фино пюре от 1 бр. средно голяма ябълка (обелена и нарязана на парченца) с 1 ч.ч. вода в блендер. Ябълковото пюре сипваме в дълбока купа, в която ще разбъркваме сместа за сладкиша.

Към него прибавяме всички други съставки в следната последователност, докато разбъркваме ръчно с телена сладкарска бъркалка: кафява кристална захар, сода бикарбонат, ябълков оцет, ванилия, канела, какао, брашно от рожков, какаови зърна на парченца, шарлан, фини овесени ядки, царевичен грис (фин - за качамак).

Сгъстяваме с пълнозърнестото и царевично фино брашно и накрая добавяме ябълката нарязана на ситни кубченца и натрошените орехи. Разбъркваме и разстиламе сместа в правоъгълна тавичка (25 см на 17 см)

И печем ябълковия веган сладкиш на 180 градуса за около 30-35 минути. След като е готов сладкишът, подготвяме медената заливката.

В малък метален съд на котлона разбъркваме  течния домашен мед от радика (медът от глухарчета не е пчелен, а се прави от захар, цветове, вода и лимон) с брашно от рожков, какао  и вода.

След като се смесят съставките и заври - варим около 5 минути, за да има карамелен вкус. Заливаме равномерно сладкиша, или ако се е стегнал медът - може да го намажем. Поръсваме с орехи.

Нарязваме на квадратни парчета и поднасяме по желание с прясно приготвен сок от ябълки.

Прекрасен постен шоколадов сладкиш -  за една следобедна закуска, с която да усетим нежността на здравословните десерти!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: