Начин на приготвяне
Здравословен и диетичен шоколадов сладкиш с ябълки и орехи, с чудесен меден карамелен топинг!
Смиламе фино пюре от 1 бр. средно голяма ябълка (обелена и нарязана на парченца) с 1 ч.ч. вода в блендер. Ябълковото пюре сипваме в дълбока купа, в която ще разбъркваме сместа за сладкиша.
Към него прибавяме всички други съставки в следната последователност, докато разбъркваме ръчно с телена сладкарска бъркалка: кафява кристална захар, сода бикарбонат, ябълков оцет, ванилия, канела, какао, брашно от рожков, какаови зърна на парченца, шарлан, фини овесени ядки, царевичен грис (фин - за качамак).
Сгъстяваме с пълнозърнестото и царевично фино брашно и накрая добавяме ябълката нарязана на ситни кубченца и натрошените орехи. Разбъркваме и разстиламе сместа в правоъгълна тавичка (25 см на 17 см)
И печем ябълковия веган сладкиш на 180 градуса за около 30-35 минути. След като е готов сладкишът, подготвяме медената заливката.
В малък метален съд на котлона разбъркваме течния домашен мед от радика (медът от глухарчета не е пчелен, а се прави от захар, цветове, вода и лимон) с брашно от рожков, какао и вода.
След като се смесят съставките и заври - варим около 5 минути, за да има карамелен вкус. Заливаме равномерно сладкиша, или ако се е стегнал медът - може да го намажем. Поръсваме с орехи.
Нарязваме на квадратни парчета и поднасяме по желание с прясно приготвен сок от ябълки.
Прекрасен постен шоколадов сладкиш - за една следобедна закуска, с която да усетим нежността на здравословните десерти!
Чудно Вкусно!