Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с тиква и топено сирене

Ризото с тиква и топено сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ризото с тиква и топено сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
17/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
24 мин.
Общо
34 мин.
Порции
2
"Пожелаваме добър апетит с това нежно ризото с тиква"

Необходими Продукти

  • ориз - 190 г кръглозърнест сорт
  • тиква - 200 г сварена и добре отцедена
  • топено сирене - 70 г
  • бяло вино - 80 мл
  • зехтин - 40 мл
  • шалот - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • пилешки бульон - 440 - 450 мл
  • сол - на вкус
  • пармезан - 40 г или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пюрирайте сварената тиква заедно със топеното сирене. Отделно загрейте пилешкия бульон и поддържайте топъл на минимална степен на котлона.

Накълцайте лука шалот и чесъна и запържете с щипка сол до омекване в зехтина. Сипете ориза и бъркайте 2 минутки.

Добавете виното и гответе още 2 минути на отворен капак, за да се изпари алкохола. През цялото време е добре да разбърквате.

Започнете да наливате горещия бульон на части отново без да спирате бъркането. Докато едната част бульон не се поеме, не наливайте следваща. Към края сложете и пюрето с тиква и топено сирене, което освен вкус ще допринесе и допълнително за кремообразността на нежното зеленчуково ризото.

Целият процес на поемане на бульона не трябва да надхвърля 14 минути, за да остане оризът ал денте и да е обгърнат от нежен, кремообразен сос.

Все пак, съобразете се и с указанията на пакета, а ако течността ви дойде малко, може да налеете още бульон или вода, но без да прекалявате.

Сложете половината пармезан в ризото с тиква и оставете минутка да почине. След това разпределете в две порции и сервирайте вкусното ризото с тиква и топено сирене, поръсено с останалия пармезан.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: