Селски хляб на пещ

20/05/2020
"Само си представете събуждането сутрин с аромат на току що изпечен домашен селски хляб - а сега си запишете рецептата, защото ви я даваме "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо321
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г + за доизмесване и поръсване
  • мая - 10 г жива
  • вода - 190 мл
  • сол - 2 щипки
  • олио - за намазняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не във всяко обикновено домакинство има на разположение пещ, в която бихме могли да изпечем един автентичен селски хляб.

За сметка на това можем да имитираме такава, прилагайки един лесен метод.

Ето и как да приготвим чудесен хляб по двата начина, в зависимост от това, с което разполагаме.

Започнете от предния ден, като от вечерта си смесите 80 г от брашното с 80 мл вода и половината от маята. Хубаво разбъркайте на гъста кашичка и приберете в хладилник в добре затворен съд за една нощ.

На другия ден извадете префермента на стайна температура и продължете с рецептата.

Пресейте останалите 170 грама брашно в купа и смесете със солта. Направете кладенче и в него сипете 110 мл вода, предварително леко затоплена.

Натрошете 5-те грама мая и сложете втасалото тесто - кашичка от предната нощ. Разбъркайте интензивно.

Омесете тестото върху плот набрашнявайки ръцете си и добавяйки още брашно - само по малко в началото. Тестото е меко, но това е целта, и с месенето ще спре да лепне. За по-лесно може да използвате шпатули за тесто. Времетраенето ма процеса трябва да е поне 10 минути.

Оформете на топка и върнете в купата, предварително намазнена. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.

Бухналото тесто прихванете от единия край, изтеглете нагоре и прегънете, направете същото и от другия край завъртайки купата. Оставете да почине 30 минути и повторете процедурата.

Сложете тестото върху набрашнена плоскост с нервната част нагоре. Покрийте с чиста кърпа и отново изчакайте да втаса около час. Може да ви се стори играчка, но това е тайната на този хубав хляб и си заслужава отделеното време.

По време на последното втасване е моментът да си приготвите пеща, ако ще действате по класическия вариант.

Вариант 2

За другия - алтернативния, загрейте фурната на 220 градуса с тава поставена вътре, за да се нагорещи. Когато достигне нужната температура, сложете пласт хартия за печене върху тавата.

Втасалият за пореден път хляб хванете с плоскостта, върху която се намира, и обърнете в тавата във фурната. Напръскайте стените със вода и затворете вратата. Така печете 10 минути и намалете на 200 градуса за още около 25 или до хубав златист загар.

За другия - да кажем истински, вариант с пещта процедирайте по следния начин:

Проверете дали температурата е удачна, като хвърлите върху плочата вътре малко брашно. То трябва да почервенее, ако топлината вътре е подходяща за изпичане на хляб. Остане ли си бяло брашното, трябва да увеличите силата на огъня, и обратно - ако изгори бързо - да изчакате температурата да спадне.

Метнете хляба с помощта на набрашнена лопата, затворете вратичката и печете около 40-50 минути или до хубав загар.

Готовият разкошен селски хляб на пещ оставете да изстине върху решетка и нарежете на вашата трапеза.

Съвет: Използвайте брашно с високо съдържание на глутен.

Тайната е освен методът на приготвяне, така и силната хидратация на тестото. Ако за по-лесно измесване сложите повече брашно, резултатът няма да е този, който би трябвало.

*Въпреки наглед малкото количество тесто този хляб бухва и става големичък и много лек.

Успех!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар