gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Арменски тънък хляб Лаваш

Арменски тънък хляб Лаваш

Арменски тънък хляб Лаваш
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
28/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Рецепта за домашен лаваш - за всички, които го обичат"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чаената чаша, с която отмерваме количеството на продуктите, е 250 мл.

Смесваме двата вида брашно в купа и добавяме към тях шарлан (или зехтин) и хималайска сол. Разбъркваме и постепенно наливаме малко по малко водичка (по желание можа да е топла). Омесваме меко нелепнещо тесто, което в същото време да не е сухо.

Разделяме го на 6 равни топчета, които може да оставим за малко да отпочиват, покрити с кърпа, но не е задължително.

Поръсваме малко брашънце на плота, за да не се залепя тестото и разточваме от топчетата – тънки кръгли кори (с размер около 20 см – не по-малко). Докато разточваме първата – нагряваме тиган с незалепващо покритие.

Щом се загрее, слагаме внимателно първата фина кора да се пече и през това време разточваме втората.

Питката се надига и бързо се запича, така че внимаваме да не изгори. Щом се появат тъмно-кафяви кръгчета от долната страна - обръщаме да се пече от горната. За нула време е готова, и така продължаваме с останалите, като всяка готова изпечена прибираме в захлупен съд, най-отдолу на купчинката, за да омекнат.

По желание може да намажем топлия плосък хляб с шарлан, зехтин или масло, но това може да повлияе на издръжливостта им във времето. А в случай, че искаме хляба да е хрупкав, го оставяме да си изстива и изсъхва, без да го захлупваме.

Много лесен и вкусен Арменски тънък хляб Лаваш - чудесни хрупкави питки, които може да се приложат в най-различни видове рецепти – фалафел сандвичи, мини пици, баници и други интересни идеи.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: