Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Уникалната баница на Николина Чакърдъкова

Уникалната баница на Николина Чакърдъкова

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Уникалната баница на Николина Чакърдъкова
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Който иска да опита баницата, моля да заповяда"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • за заливката
  • яйца - 10 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - няколко капки
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • сирене - 300 г (може и повече, ако обичате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната на 200 градуса на горен и долен реотан, а скарата на фурната трябва да бъде на най-долното ниво за печене.

Намажете дъното на голяма тава с 3 с.л. от олиото.

Разтворете корите, всяка кора набирате с ръце на хармоника и редите в тавата в кръг, като започнете от стените – към средата на тавата.

За заливката разбийте яйцата и добавете предварително смесените кисело мляко, сода и няколко капки оцет, разбъркайте. Прибавете останалото олио и брашното, разбъркайте отново, до еднородна смес.

Натрошете сиренето и го прибавете към сместа, ако обичате повече сирене, можете да добавите, разбъркайте отново.

С готовата заливка залейте баницата равномерно, помогнете си с лъжица за което.

Поставете тавата в загрятата вече фурна и печете за 30 минути, засечете времето.

Уникално вкусна баница, предложена ни от уникалната българска певица на народни песни Николина Чакърдъкова!

Уникалната баница на Николина Чакърдъкова е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Корите ги намазвам с 1 към 1 смесени олио и вода,слагам натрошено сирене и тогава набирам кората.Накрая заливката и пека на 180-190 градуса.
07.11.2023 09:50
2
3
Анонимен
Анонимен
Все си мисля ,че на 200градуса на най долното ниво ще има изгорена баница!!!!!
06.11.2023 08:50
4
Анонимен
Анонимен
Тази рецепта я прочетох,представена като гръцка и от любопитство я направих.Сега българска.Трябва да си помогнете с вилица или ръце ,да разтворите леко корите,за да влезе плънката към дъното.Същия вкус,който познаваме,само техниката е по различна.
30.07.2023 21:31
3
3
MZ1994
MZ1994
Като залея и корите са сухи на дъното, трябва да се бърка, тази смес е прекалено плътна за да протече до дъното.
25.12.2022 16:07
5