Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Моят вариант за кръфин

Моят вариант за кръфин

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Моят вариант за кръфин4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"По-различен, но също много вкусен вариант за кръфин"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • масло - 120 г меко
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • брашно - 520 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта се разтварят в прясното мляко.

Брашното се пресява в купа и се прави кладенче в средата.Добавят се солта, яйцето и 50 г. меко масло. Разбърква се и се добавя млякото с маята и захарта.

Замесва се средно твърдо тесто (месете поне 5 мин.), което се пъха във фурната за 40 мин. на 50° (от време на време го мажете с малко вода, за да не изсъхва).

След това тестото се разточва на правоъгълна тънка кора. Намазва се с 40 г масло и се навива на руло.

Рулото се разрязва по дължина на две части.Всяка част се навива на охлюв.

Тенджера или друг подходящ съд с диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене. Вътре се слагат двете навити части тесто (една върху друга) и се намазва с останалото масло.

Отново се пъха във фурната на 50° за още 30 мин., след което питката се намазва с жълтъка.

Фурната се увеличава на 180° и се пече 35-40 мин. или до готовност.

Моят вариант за кръфин е чудно вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: