Начин на приготвяне
Рецептата за попска леща е от пловдивското село Труд.
1. Патладжаните се белят и режат на средно големи кубчета. Всяка глава лук се реже на 4-6 едри полумесеца. Всеки домат се реже на 4 едри парчета. Главите чесън, без да се белят, се режат през средата на половини (горна и долна).
2. Всички зеленчуци се слагат в тава, поръсват се с 5 с.л. олио и се слагат във фурната на 180 °C за час и малко. Не се слага друга течност. Да знаете, че въпреки всякакви аспиратори, в дома Ви ще ухае много приятно на карамелизиран лук, чесън и сушени домати.
3. Лещата се измива и се слага в тенджера. Налива се студена вода, която да я покрие и 2 пръста над нивото на лещата. Слагат се 1-2 щипки сол и тенджерата отива на котлона да се вари, като се следи и бърка периодично, тъй като белената леща се сварява доста бързо. Когато лещата е сварена, се оттегля от огъня.
4. След час и малко печене зеленчуците също са готови. Лукът и чесънът са се карамелизирали по невероятен начин. Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.
5. Изваждаме чесъна от обелката, което става изключително лесно с изстискване или с дръжката на малка лъжичка. Чесънът отива при лещата. Лукът също - така, както е на едри парчета. В тавата остава патладжаните и доматите, които леко се намачкват с вилица и тази смес също отива при лещата заедно със соковете от зеленчуците и мазнината.
6. В малък съд се сгорещяват останалите 5 с.л. олио и се добавя джодженът и червеният пипер. Запържва се за буквално 10 секунди, като се внимава да не прегори, и веднага се изсипва в лещата.
7. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към селската гозба.
8. Всичко се разбърква, опитва се на сол и при нужда се посолява допълнително лещата яхния.
На село зеленчуците се пекат в плитък отворен гювеч, лещата се вари в тенджера, после се събира всичко в гювеча, слагат се 100 мл червено вино и 100 мл вода, разбърква се и се запича за още десеттина минути, за да се смесят вкусовете.
Може да поднесете лещата със зеленчуци подправена с оцет или лимонов сок и с препечена филия хляб.
Коментари