Попска леща

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Попска леща
Снимка: Иван Кацаров
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Традиционна българска рецепта за попска леща - ето я"

Необходими Продукти

  • леща - 300 г (белена)
  • патладжан - 2 бр. (средноголям)
  • лук - 4 глави (средноголям)
  • чесън - 3 глави
  • домати - 4 - 5 бр. (средни)
  • олио - 10 с.л.
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л. (по желание)
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • магданоз - 1 връзка
  • червено вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за попска леща е от пловдивското село Труд.

1. Патладжаните се белят и режат на средно големи кубчета. Всяка глава лук се реже на 4-6 едри полумесеца. Всеки домат се реже на 4 едри парчета. Главите чесън, без да се белят, се режат през средата на половини (горна и долна).

2. Всички зеленчуци се слагат в тава, поръсват се с 5 с.л. олио и се слагат във фурната на 180 °C за час и малко. Не се слага друга течност. Да знаете, че въпреки всякакви аспиратори, в дома Ви ще ухае много приятно на карамелизиран лук, чесън и сушени домати.

3. Лещата се измива и се слага в тенджера. Налива се студена вода, която да я покрие и 2 пръста над нивото на лещата. Слагат се 1-2 щипки сол и тенджерата отива на котлона да се вари, като се следи и бърка периодично, тъй като белената леща се сварява доста бързо. Когато лещата е сварена, се оттегля от огъня.

4. След час и малко печене зеленчуците също са готови. Лукът и чесънът са се карамелизирали по невероятен начин. Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.

5. Изваждаме чесъна от обелката, което става изключително лесно с изстискване или с дръжката на малка лъжичка. Чесънът отива при лещата. Лукът също - така, както е на едри парчета. В тавата остава патладжаните и доматите, които леко се намачкват с вилица и тази смес също отива при лещата заедно със соковете от зеленчуците и мазнината.

6. В малък съд се сгорещяват останалите 5 с.л. олио и се добавя джодженът и червеният пипер. Запържва се за буквално 10 секунди, като се внимава да не прегори, и веднага се изсипва в лещата.

7. Магданозът се нарязва на ситно и се добавя към селската гозба.

8. Всичко се разбърква, опитва се на сол и при нужда се посолява допълнително лещата яхния.

На село зеленчуците се пекат в плитък отворен гювеч, лещата се вари в тенджера, после се събира всичко в гювеча, слагат се 100 мл червено вино и 100 мл вода, разбърква се и се запича за още десеттина минути, за да се смесят вкусовете.

Може да поднесете лещата със зеленчуци подправена с оцет или лимонов сок и с препечена филия хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Чудесна леща се получи. Благодаря за подробното описание!
23.12.2020 20:25
Христинка Колева
Христинка Колева
Много вкусно ястие се получи. Благодаря за рецептата!
03.07.2020 14:50
1
1
Покажи всички подкоментари
Христинка Колева
Христинка Колева
Интересно и различно ястие! Поздравления! Непременно ще пробвам.
15.06.2020 21:23
1
1
Покажи всички подкоментари