gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Габровски пърленки на скара

Габровски пърленки на скара

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2664k6922k1
Габровски пърленки на скара
Снимка: Христинка Колева
1 / 4
17/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Ето как приготвят габровци вкусните си пърленки на скара"

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл
  • суха мая - 7 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 4 с.л. (олио)
  • брашно - 550 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят маята, захарта, солта и накрая водата, която трябва да е леко топла.

Замесва се тесто за пърленки. Поставя се в намаслена купа и се покрива със стреч фолио. Тестото се оставя да втаса на топло.

Най-вкусни пърленки се получават, като се изпекат на жарава, но ако нямате възможност - пърленките се опичат на ел. скара.

От втасалото тесто се късат топки с големина на голяма мандарина.

С ръце тестото се разтегля на кръг и се поставя върху скарата.

Ако искате по-хрупкави пърленки на скара, тестото се разтегля по-тънко.

С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин.

След като се отбележат ребрата на скарата и пърленката се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин.

Получават се около 16 бр. много вкусни габровски пърленки на скара.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: