Попадийски сарми

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Попадийски сарми
Снимка: Иван Кацаров
2 / 4
29/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Порция Попадийски сарми и денят вече е някак по-хубав и... вкусен"

Необходими Продукти

  • листа от липа - 50 бр.
  • булгур - 200 г
  • лук - 1 средна глава
  • олио - около 100 мл Зехтин/Шарлан
  • сушени сини сливи - 300 г
  • чесън - 1 - 2 глави
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 шепа пресен или ½ с.л. сух
  • девесил - 1 шепа пресен или ½ с.л. сух
  • липа цвят - 10 съцветия
  • сол - на вкус
  • пилешки бутчета - по 1 на човек)
  • бяло вино - 1 бутилка
  • кисело мляко - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е традиционна празнична гозба от пловдивското село Труд, известна и под други имена Попадийски гушки, Попадийска манджа, или просто Попадийки.

Гозбата не се приготвя по този начин на никое друго място в България. Освен това попадийки се правят и специално за Петровден (29 юни).

Още в началото да кажа, че селската гозба се прави както с листа от липа, така и с лозови листа, а може и от двата вида да се завият сармички. В моя случай е само с лозови (с липа стават по-дребни сармички).

Гозбата е известна под друго име, когато се прави за Петровден – Попадия Пальо или Пальова манджа, или просто Пальовица (Пальо в чест на Св. апостол Павел, който запалвал езичниците за вяра в Христос). Ако Петровден се пада в ден на пост (сряда или петък), не се разрешава блажно – тоест без месо и мляко, но риба може и тогава сармите се правят постни, а отделно се пече риба и се поднасят заедно.

Специално за Петровден месото е от петел, който обредно се коли за курбан. В Новия завет петелът става символ на разкаянието на Петър (Христос казва на Петър по повод на предстоящото му разпъване на кръст: преди да пропее петелът, три пъти ще се отречеш от Мен).

Започваме с попадийските сарми!

1. Берат се средни по големина липови листа, като е важно това да става сутрин рано, преди слънцето да е силно, защото тогава вече са горчиви. Измиваме листата на течаща вода и с ножица премахваме дръжката плътно до листото.

2. В тенджера се слага вода да заври и се приготвя друг съд със студена вода.

Листата (липови или лозови) се потапят във врящата вода за 30 секунди вадят се и веднага се потапят в студената вода (може да има и лед в нея).

3. В тенджера със сгорещена мазнина поставяме пилешките бутчета, за да получат златист загар. След това ги изваждаме. Заедно с това в друг съд сваряваме булгура във вода (1:3) до полуготовност и след това го отцеждаме добре.

4. В мазнината, в която сме запържвали бутчетата, слагаме ситно нарязания лук, една скилидка чесън нарязана на ситно и задушаваме леко с добавяне на малко вино.

5. Към лука добавяме нарязани на ситно десетина сушени сливи (останалите се слагат между сармичките в гърнето/гювеча).

6. Към сливите и лука добавяме булгура, разбъркваме добре и слагаме подправките: сол на вкус, 1 шепа нарязан джоджън, половин шепа нарязан девесил (зелените подправки можем да заменим и със сухи, като количеството е по половин супена лъжица от всяка), 1 к.л. прясно смлян черен пипер. Добавяме още малко мазнина към плънката (ако е нужно) и разбъркваме добре.

7. Завиваме малки сармички, които подреждаме в гърне или гювеч. На дъното слагаме липовия цвят. Дори да не правим сармичките с липов лист, а с лозов – липовия цвят дава неповторим вкус. Между сармичките поставяме тук-там по една скилидка чесън или разполовена (ако е по-голяма) и също така поставяме цели сушени сини сливи.

8. Между сармичките поставяме и пилешките бутчета, като се стараем да НЕ са най-отгоре.

9. Заливаме всичко с бяло вино, така че нивото да достигне долната част на най-горния ред сармички. При нужда може да се добави малко вода, но основната течност е вино.

10. Затваряме капака на гърнето/гювеча и го поставяме в студена фурна.

11. Включваме на 170 градуса и печем 1 час. След това махаме капака, намаляваме на 140 градуса и печем още около 15-20 минути.

Сервираме на всеки по 1 бутче, няколко сармички, няколко сливи и няколко скилидки чесън. Поднасяме с домашно пълномаслено кисело мляко, смесено с малко нарязан на ситно джоджен и девесил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: