Начин на приготвяне
Брашното пресявам в дълбока купа или тава. В половината от него добавям и солта, смесвам ги. В друг съд смесвам натрошената мая, половината захар, две с.л. брашно и част от топличкото прясно мляко.
Разбъркваме и оставяме настрани да шупне. Маята се активира за около 25-30 минути. Отделно в купа смесвам течните съставки: 2 белтъка и едното цяло яйце (2 жълтъка отделям за намазване), киселото мляко, олиото, другата супена лъжица захар и разбърквам всичко много добре.
Когато маята е готова, добавям я към брашното със солта, към тях добавям и течните съставки, смесени предварително. Разбърквам всичко и започвам да добавям по малко от останалото брашно по рецептата.
Омесвам добре на топка тесто, което удрям 100 пъти в плота. След това в омазнена купа слагам тестото и го покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям го да втаса за около час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто леко доомесвам върху плота и разточвам на кора с размери около 50/60 см големина. С купичка или с друго с размери около 15 см изрязвам 14 кръга. Всеки от тях намазвам с олио, и ги комплектовам два по два.
Така оформените 7 броя кръгове поставям в редица един върху друг като ги застъпвам до половината им. Така след това ги навивам на руло като се оформя една роза.
Слагам я в средата на малка тавичка и около тази роза слагам фитил от изрезките на кръгчетата. Така няма да се разпаднат и самите кръгчета от розата.
Оформената питка я оставям да втаса втори път, след което я намазвам много внимателно със размесеният жълтък с няколко капки олио. Поръсвам със сусам, по желание.
Пека на 170 º около 30 мин. като следя за готовност. Проверявам със дървен шиш а изпечена. Изваждам готовата и изпечена домашна питка върху скара за няколко минути.
Да ви е вкусно! Питка Роза става великолепна!