Лахмаджун Пиде
Lahmadžun Pide

Лахмаджун Пиде

Лахмаджун Пиде
Снимка: Румяна Салалийска
1 / 4
09/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Приятен апетит с този турски специалитет - лахмаджун пиде"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • топла вода - 150 мл
  • суха мая - 5 г
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 500 г
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • телешка кайма - 350 г
  • лук - 1 глава кромид
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • домати - 300 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • жълтък - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и водата, смесваме ги и добавяме сухата мая, захарта, олиото и изчакваме 10 минути, да се активира маята.

След като маята се активира, към сместа за тестото за пиде прибавяме разбития със сол белтък и киселото мляко.

Накрая прибавяме брашното и замесваме меко тесто, което намазняваме и оставяме да втаса на топло за 40 минути.

За плънката загряваме зехтина и запържваме ситно нарязания лук и каймата с подправките. Накрая прибавяме доматите, нарязани на кубчета.

Втасалото тесто разделяме на топки и от всяка разточваме кора с дебелина около 2-3 см, загъваме краищата и оформяме като лодка.

Във всяка тестяна лодка слагаме от плънката, намазваме с разбития жълтък. Печем лахмаджун пиде в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.

Рецептата за пиде е изпълнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: