gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювечета»Постни славянски гювечета със зелен фасул

Постни славянски гювечета със зелен фасул

Постни славянски гювечета със зелен фасул
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
15/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Постният славянски гювеч по нищо не отстъпва на този с месо - ако не ни вярвате, опитайте"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 средно големи
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • зелен фасул - 12 шушулки
  • ориз - 1 к.ч.
  • магданоз - няколко стръка (за поръсване)
  • вода - около 3 и ½ ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л. на вкус
  • черен пипер - ¼ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка наливаме 1 ч.ч. вода и щом заври, сипваме нарязаните на ситно лук, моркови и зелен фасул (на средни парчета).

Захлупваме с капак, за да омекват. През това време измиваме няколко пъти ориза, както и обелваме и нарязваме картофите на средни по размер кубченца.

Прибавяме ги в тенджерката и доливаме още една чаена чаша вода.

Оставяме да ври няколко минути, като често разбъркваме с дървена бъркалка, докато оризът леко набъбне, а зеленчуците леко омекнат.

След това сваляме от котлона. Разбъркваме с овкусяващите съставки – домат (настърган, без люспата), малко люто чушле, нарязано на много ситно (то е по желание), хималайска сол на вкус, червен и черен пипер.

Разпределяме всичко в три гювечета и доливаме във всяко от тях по ½ ч.ч. вода.

Разбъркваме и захлупваме гювечетата с капачетата им.

Слагаме ги да се пекат на 250 градуса – захлупени за 20 минути, след това ги изваждаме внимателно, разбъркваме и връщаме славянския гювеч във фурната да се доизпекат вече без капаци – отхлупени за около 20-25 минутки.

Поднасяме пикантните постни славянски гювечета със зелен фасул още топли. Много вкусни, ароматни и засищащи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: