Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Пълнени понички с крем Шантили

Пълнени понички с крем Шантили

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пълнени понички с крем Шантили2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
21
"Топящи се в устата меки понички с крем Шантили - сутрините могат да са приятни и много вкусни"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 4 ч.ч.
  • топла вода - 2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 2 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • олио - 0. 5 ч.ч.
  • лимон - 1 бр. кората
  • ванилия - 1 прахче
  • пудра захар - за поръсване
  • за крема
  • жълтъци - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 литър
  • захар - 1 ч.ч.
  • нишесте - 120 г
  • ванилия - 1 прахче
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете топлата вода, захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете настрани да се активира маята.

Пресейте брашното и добавете щипка сол в него и оформете кладенче. В него прибавете настърганата кора на ситно ренде на лимона, олиото и шупналата мая, замесете меко тесто.

Покрийте тестото и оставете за 1 час да втаса. Върху набрашнен плот разточете тестото на кора с дебелина между 0. 5 – 1 см и с помощта на чаша или резец, изрежете кръгове.

Покрийте кръговете за 30 минути с чиста кърпа, след което пържите в нагрятото олио на умерен огън от двете страни до златисто-кафяв цвят.

Наредете поничките в тава покрита с кухненска хартия, една до друга (не на куп) и оставете да се охладят.

Пригответе си крема Шантили, в тенджера с дебело дъно поставете жълтъците и захарта, разбийте до еднородна маса. Добавете студеното прясно мляко, нишестето и ванилията, разбийте на гладка еднородна смес.

Поставете тенджерата на бавен огън и варите до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Свалете тенджерата от котлона, завийте я със стреч фолио и оставете да се охлади напълно крема.

Отделно разбийте сметаната на пухкав крем. Периодично към нея прибавяйте от охладения яйчен крем при непрекъснато бъркане с миксер, за да се получи пухкав и гладък крем.

Върнете се при поничките, направете дупка встрани на поничката с помощта на сламка, като леко раздвижите сламката вътре в нея, за да отворите път на крема. Напълнете шприц или пош с тънък накрайник с крем. Поставете накрайника в дупката на поничката и напълнете с крем.

Подредете пълните понички в подходящ съд и поръсете с пудра захар, оставете за 2-3 часа да попият от крема.

Пълнените понички с крем Шантили са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: