Начин на приготвяне
Копривата се измива добре с помощта на гевгир.
Картофите се обелват и измиват. Нарязват на едри кубчета. Тиквичката се обелва и нарязва на едро. Чесънът се обелва и нарязва на едро. Морковите се обелват и нарязват на кубченца. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
В тенджера се слага олио да загрее. Добавят се лукът и морковите да се запържат леко. Добавят се останалите зеленчуци. Леко се запържват.
Добавя се вода. Оставя се да ври.
Пълнозърнестият хляб се нарязва на кубченца. Слагат се в тава. Поръсват се с малко сол и олио. Разбъркват се. Пекат се до запичане. Крутоните са готови.
Когато всички зеленчуци са сварени, ако е необходимо, се отсипва малко от бульона на супата от коприва.
Пасира се добре. Ако се получи много гъста супата, може да се върне малко от бульона за разреждане. Овкусява се със сол и черен пипер.
Оставя се да покъкри още няколко минутки.
Кремсупата от коприва с пълнозърнести крутони се сервира с шепа домашни крутони.
Коментари