Орехова Потица (Повитица)
Potica od oraha (Povitica)
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Орехова Потица (Повитица)

Орехова Потица (Повитица)

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7657097283
Орехова Потица (Повитица)
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 3
19/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Оригинална рецепта за Орехова Потица - не я пропускайте"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 3 ч.ч. /250 мл/ фино при мен тип 400
  • мая - 20 г прясна
  • масло - 3 с.л. разтопено
  • прясно мляко - 1.5 ч.ч.
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • ром - 2 с.л.
  • лимони - настъргана кора от 1
  • сол - щипка
  • За плънката
  • краве масло - 6 с.л. разтопено
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 6 с.л.
  • шоколад - 8 с.л. ситно настърган
  • орехи - 8 с.л. едро смлени
  • За намазване
  • масло
  • галета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в купичка, смесва се с 1 с.л. захар, 3-4 с.л. прясно мляко и 2 с.л. брашно, обърква се всичко хубаво, покрива се с кърпа и се оставя на топло да се активира.

В тенджера се смесват маслото, захарта и жълтъците и се разбиват с миксер до получаването на гъста смес. Прибавят се млякото, солта, лимоновата кора и ромът, разбърква се хубаво и цялата смес се загрява на котлона на ниска степен.

Брашното се пресява два пъти в дълбока тава, прави се кладенче в средата, в което се поставя маята, замесва се леко и постепенно се добавя по малко от млечно-яйчената смес, като след всяко добавяне се размесва, докато тестото стане гладко.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса до удвояване на обема.

За плънката: С миксер се разбиват маслото, яйцата и захарта до разпеняване, прибавят се шоколадът и орехите и се обърква с шпатула.

Постила се на плота или масата памучна покривка, поръсва се леко с брашно и тестото се разточва върху нея на тънко - около 1 см, и с дължина четворно по-голяма от обиколката на съда, в който ще се пече.

Тестото се намазва изцяло с плънката, като се оставят ненамазани около 3 см от края по дължина. Навива се плътно на руло и след това се сгъва на 4 на зиг-заг.

Кръгла кексова форма се намазва с масло и поръсва с галета, нагънатото тесто се поставя и надупчва с шиш на няколко места, покрива се с кърпа и се оставя до удвояване на обема.

Преди да се сложа във фурната този козунак с плънка, се намазва отгоре с разтопено масло.

Рулото с орехова плънка се пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се отделя веднага от формата.

Ореховата Потица или Повитица се нарязва, след като изстине напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: