Лека спаначена торта с ягоди
Lagana torta od spanaća sa jagodama

Лека спаначена торта с ягоди

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
5645k3k3k5
Лека спаначена торта с ягоди
Снимка: Росица Петрова
1 / 10
26/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Само ако можете да си представите комбинацията от вкусове в спаначената торта с ягоди - всъщност можете дори да я опитате, защото имате рецепта"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • масло - 100 г (меко)
  • пудра захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • спанак - 130 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 10 г
  • крем
  • заквасена сметана - 300 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сметана - 150 мл течна сладкарска
  • желатин - 10 г
  • ягоди - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура. Маслото да е меко.

Започнете с направата на блатовете. За целта бланширайте спанака във вряща вода за около минута. След това изцедете и сложете в ледено студена вода за минута - две.

Сложете добре изстискания спанак и прясното мляко в блендер и направете гладко пюре. Може да ползвате и пасатор.

Маслото разбийте с миксер. Прибавете пудрата захар и продължете да бъркате. Прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате след всяко.

Щом сместа стане хомогенна, добавете пюрето от спанак. Сместа ще изглежда като пресечена, но това не трябва да ви притеснява.

Пресейте брашното с бакпулвера и ги добавете на части. Ще се получи доста гъста смес.

Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор.

Разделете сместа за блатовете на две.

На дъното на форма със свалящ се борд (18 см) сложете хартия за печене.

Изсипете половината от сместа за блатовете и печете всеки един 15-17 минути - до суха клечка.

Готовите блатове охладете върху решетка.

През това време си пригответе крема.

Накиснете желатина в 60 мл студена вода и оставете да набъбне.

След това го сложете в съд на водна баня да се втечни.

Смесете заквасената сметана с 4 с.л. захар и разбъркайте, докато захарта се стопи.

Разбийте с миксер добре охладена сладкарска сметана до меки връхчета.

При непрекъснато бъркане прибавете желатина към заквасената сметана.

Накрая добавете и разбитата сметана на 3-4 пъти, като бъркате внимателно с шпатула. Получава се много пухкав и вкусен крем.

Сложете един от блатовете и върху него намажете с половината от крема. Отгоре наредете разрязани на две половини ягоди. Притиснете ги, за да влезнат в крема. Върху тях сложете втория блат и отново намажете с обилно количество крем.

Сложете сметановата торта в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.

На другия ден декорирайте спаначената торта с цели ягоди. Може да разтопите малко шоколад на водна баня и да потопите в него ягодите. Аз добавих и няколко дребни какаови бисквити.

Получи се много свежа и вкусна лятна спаначена торта с ягоди, подходяща за всеки повод.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: