Начин на приготвяне
Омесете стандартно маслено тесто за тарт от изброените продукти.
Разточете го между два пласта хартия за печене и положете във форма за тарт, стандартен размер 27.5 см. Тестото трябва да прилепне добре по дъното и накъдрените стенички на формата.
Другият вариант е да се разстели с ръце директно във формата.
Надупчете с вилица блата и оставете в хладилник, като през това време загреете фурната до 180 градуса.
Изпечете за около 12-15 минути или до лек златист загар. Наглеждайте и ако забележите, че въпреки надупчването с вилица, пак се надига на места, веднага боднете още веднъж, за да спадне.
Готовия блат оставете да изстива и се заемете с крема.
Загрейте сметаната със захарта и разполовената шушулка ванилия. Когато тръгва да кипва, дръпнете от огъня и оставете да изстине за 1 час.
Разбийте жълтъците на водна баня при 70 градуса. Налейте при тях сметаната и бъркайте около 10 минути като увеличите малко температурата.
Кремът трябва да се сгъсти, но въпреки това си остава по-течен от обикновен крем с нишесте. Това да не ви притеснява, защото после ще си стегне.
Отстранете крем брюлето от водната баня и бъркайте от време на време няколко минути докато леко изстине. Целта е да не го слагаме прекалено топъл върху блата, за да не омеква.
Сипете кремчето и оставете да изстине, след това приберете тарта в хладилник за минимум 3 часа.
Преди да сервирате този разкошен тарт с крем брюле, поръсете го със захар и я карамелизирайте с помощта на кухненска горелка.
При мен се получи лек инцидент и на половината от карамелизирането горелката ме предаде, тъй като газта й свърши. Ако и при вас някога се случи това, начинът да излезете от положение е да запечете на горен реотан, 230 градуса във предварително загрята фурна. Решетката да е на високо.
Ръбчетата на блата в такъв случай може да покафенеят повече от необходимото, но пък ще получите желания карамелен загар от разтопената захар.
Да ви е сладко!