Турска гъбена супа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k8k1
Турска гъбена супа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
06/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
"Чудна рецепта за гъбена супа от южната ни съседка само в 5 стъпки - препоръчваме я с две ръце"

Необходими Продукти

  • гъби - 250 г кафеви или бели печурки
  • лук - 1 средна глава
  • чесън - 4 скилидки
  • масло - 2 с.л. меко
  • зехтин - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • прясно мляко - 600 мл.
  • вода - около 1 л. или зеленчукови/гъбен бульон
  • макарони - 1 - 2 шепи, дребни
  • мащерка - 1 ч.л. + за допълнително поръсване на порциите, по желание
  • джоджен - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно и го запържете в маслото и половината зехтин. Когато омекне и започне да се карамелизира сложете почистените и нарязани на дребно гъби и двете скилидки чесън, също наситнени.

Бъркайте 1-2 минутки и сипете брашното, за да се запържи и то. Ако е нужно намалете огъня, за да не загаря по дъното и добавете и останалия зехтин.

Налейте вода или бульон и оставете да къкри за 10-15 минути.

Сипете прясното мляко, другите две скилидки чесън фино настъргани или пресовани. Овкусете с подправките и сол и оставете супичката да заври. Тогава сложете дребните макарони и варете толкова, колкото е указано на пакета.

Ако е нужно, разредете с още течност.

Поднесете топлата гъбена супа, поръсена с още ароматна мащерка.

Добър апетит! Турската гъбена супа е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: