Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с ядки

Хляб с ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с ядки
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Не сте убедени, че ще дочакате основното, ако си приготвите този хляб с ядки - той просто ви приканва да си отчупите парченце, после още едно... и още едно"

Необходими Продукти

  • За предварителна ферментация
  • брашно - 75 г
  • вода - 75 мл
  • мая - 15 г жива
  • Тесто
  • вода - 300 мл
  • брашно - 350 г бяло, с високо глутеново съдържание
  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • мая - 5 г жива
  • ядки - 100 - 120 г микс , сурови
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. + за намазняване на ръцете и тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете 75 г. брашно със същото количество вода и натрошената 15 г жива мая. Когато получите хомогенна кашичка приберете я в хладилник за една нощ в добре затворен съд.

Извадете на стайна температура предварителния фермент, 30 минути преди да започнете да приготвяте хляба с ядки.

Пресейте двата вида брашно за тестото и направете кладенче. В него сипете водата и зехтина, леко затоплени и натрошете 5-те грама мая. Добавете и шупналата кашичка от предната нощ и омесете на гладко тесто.

Оставете го да втаса за 1 час. Ако в помещението е много топло са достатъчни и 30-40 минути.

Отново премесете втасалото тесто с намазнени ръце, като добавяте и солта и ядките. Най-добре да накълцате микса от ядки и да разтегляте/сплесквате тестото, поръсвате, сгъвате и повтаряте това, докато ги привършите. Оформете на кръгъл хляб и сложете в подходяща тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена. Диаметърът и да е 22-24 см.

Направете две три резки на дълбочина 0.5.см по повърхността на тестото.

Оставете отново да втаса за около час или докато удвои обема си. Аз го слагам в кутия за торта, която е достатъчно голяма и освен, че има пространство е добре затворена и няма досег до течения. Ако нямате такава, покрийте тавата с чиста кърпа.

Печете домашния хляб с ядки на 200 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до момента, когато щом почукате по коричката, хлябът издава звук на кухо.

Оставете да изстине върху решетка и тогава чак разрежете превъзходния хляб на вашата трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: