Начин на приготвяне
Смесете 75 г. брашно със същото количество вода и натрошената 15 г жива мая. Когато получите хомогенна кашичка приберете я в хладилник за една нощ в добре затворен съд.
Извадете на стайна температура предварителния фермент, 30 минути преди да започнете да приготвяте хляба с ядки.
Пресейте двата вида брашно за тестото и направете кладенче. В него сипете водата и зехтина, леко затоплени и натрошете 5-те грама мая. Добавете и шупналата кашичка от предната нощ и омесете на гладко тесто.
Оставете го да втаса за 1 час. Ако в помещението е много топло са достатъчни и 30-40 минути.
Отново премесете втасалото тесто с намазнени ръце, като добавяте и солта и ядките. Най-добре да накълцате микса от ядки и да разтегляте/сплесквате тестото, поръсвате, сгъвате и повтаряте това, докато ги привършите. Оформете на кръгъл хляб и сложете в подходяща тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена. Диаметърът и да е 22-24 см.
Направете две три резки на дълбочина 0.5.см по повърхността на тестото.
Оставете отново да втаса за около час или докато удвои обема си. Аз го слагам в кутия за торта, която е достатъчно голяма и освен, че има пространство е добре затворена и няма досег до течения. Ако нямате такава, покрийте тавата с чиста кърпа.
Печете домашния хляб с ядки на 200 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути или до момента, когато щом почукате по коричката, хлябът издава звук на кухо.
Оставете да изстине върху решетка и тогава чак разрежете превъзходния хляб на вашата трапеза.
Добър апетит!