Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Тарт»Тарт с пащърнак и козе сирене

Тарт с пащърнак и козе сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тарт с пащърнак и козе сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
29/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
43 мин.
Порции
6
"Тарт с пащърнак и козе сирене - това е вашата тайна рецепта за впечатляване на гости"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 170 г
  • краве масло - 75 г
  • студена вода - 40 мл
  • сол - 2 щипки
  • захар - 2 щипки
  • бакпулвер - 2 щипки
  • Плънка
  • пащърнак - 2 корена /250 г/
  • мед - 1 с.л. течен
  • зехтин - 3 с.л.
  • козе сирене - 120 г
  • яйца - 3 бр.
  • готварска сметана - 250 г
  • мащерка - 2 свежи клонки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата от маслено тесто пресейте брашното с бакпулвера и смесете със солта и захарта.

Нарежете студеното масло на парченца и втрийте в брашното до получаване на трохи.

Сипете водата и обединете трохите в тесто.

Разточете го на много тънка кора с диаметър 17-18 см. За да не се начупи при прехвърлянето в тавата, най-добре разточвайте върху пласт хартия за печене, а после директно поставете във формата за тарт, 16 см диаметър.

Може и да обърнете блата върху тавата и да отлепите от хартията, изборът е ваш. Единственото условие е стените да са покрити с тесто и да имате ваничка, в която да сипете плънката.

Надупчете дъното на блата с вилица и оставете в хладилник.

Докато основата се охлажда, обелете корените от пащърнак и със същата белачка ги направете на тънки надлъжни ивици. Грамажът на кореноплодното в рецептата е на необелен и почистен пащърнак.

Сложете тънките ивици от зеленчука в купа и хубаво разбъркайте с меда и зехтина.

Подредете в широка тава и запрчете за 10 минути във фурна до лек загар.

Когато извадите пащърнака, на негово място пъхнете блата и го запечете за 8-10 минути на 180 градуса. Не трябва да става златист.

Пригответе плънката за вкусния тарт, като разбиете яйцата с щипка сол. Сипете сметаната, натрошете козето сирене и подправете с накъсани листенца свежа мащерка, тя е по-ароматна от сушената.

Извадете блата от фурната и сложете сместа върху него. Отгоре подредете една до друга лентите от пащърнак.

Върнете във фурната и печете 10-15 минути или докато плънката се втвърди. Съветът ми е да позиционирате решетката по-ниско.

Готовият тарт с пащърнак и козе сирене поднесете топъл, като отгоре сложите още от ароматната мащерка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристиан Александров
Кристиан Александров
Разкош!
01.10.2020 09:56