Начин на приготвяне
За блата от маслено тесто пресейте брашното с бакпулвера и смесете със солта и захарта.
Нарежете студеното масло на парченца и втрийте в брашното до получаване на трохи.
Сипете водата и обединете трохите в тесто.
Разточете го на много тънка кора с диаметър 17-18 см. За да не се начупи при прехвърлянето в тавата, най-добре разточвайте върху пласт хартия за печене, а после директно поставете във формата за тарт, 16 см диаметър.
Може и да обърнете блата върху тавата и да отлепите от хартията, изборът е ваш. Единственото условие е стените да са покрити с тесто и да имате ваничка, в която да сипете плънката.
Надупчете дъното на блата с вилица и оставете в хладилник.
Докато основата се охлажда, обелете корените от пащърнак и със същата белачка ги направете на тънки надлъжни ивици. Грамажът на кореноплодното в рецептата е на необелен и почистен пащърнак.
Сложете тънките ивици от зеленчука в купа и хубаво разбъркайте с меда и зехтина.
Подредете в широка тава и запрчете за 10 минути във фурна до лек загар.
Когато извадите пащърнака, на негово място пъхнете блата и го запечете за 8-10 минути на 180 градуса. Не трябва да става златист.
Пригответе плънката за вкусния тарт, като разбиете яйцата с щипка сол. Сипете сметаната, натрошете козето сирене и подправете с накъсани листенца свежа мащерка, тя е по-ароматна от сушената.
Извадете блата от фурната и сложете сместа върху него. Отгоре подредете една до друга лентите от пащърнак.
Върнете във фурната и печете 10-15 минути или докато плънката се втвърди. Съветът ми е да позиционирате решетката по-ниско.
Готовият тарт с пащърнак и козе сирене поднесете топъл, като отгоре сложите още от ароматната мащерка.
Добър апетит!
Коментари