gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Аламинути»Калмари в чеснов сос

Калмари в чеснов сос

Калмари в чеснов сос
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
05/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Дали сте предполагали, че чесновият сос ще се впише толкова добре в чинията с калмари"

Необходими Продукти

  • калмари - 400 г
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 1 малка връзка свеж
  • зехтин - 50 мл
  • винен оцет - 1 - 2 с.л.
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - млян на вкус
  • За саламурата
  • сол - 1/2 ч.ч.
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. на зърна
  • подправки за риба - 1 с.л.
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете калмарите.

Пригответе саламурата: добавете всички компоненти на саламурата във вряща вода и кипете за няколко минути.

Сварете калмарите в саламурата: ако са малки - 10 секунди от момента на кипене, ако са големи - 15 секунди.

За соса нарежете на ситно магданоза, добавете накълцания чесън, оцет, сол, захар, черен пипер и зехтин. На този етап опитайте чесновия сос и го коригирайте според вкуса си (някой харесва кисел, друг по-сладък и т.н.).

Извадете готовите калмари от саламурата и нарежете на пръстени или ленти.

Комбинирайте още топлите калмари със соса и ги оставете да се варят още 20 минути.

Предястието калмари в чеснов сос е готово!

Бързо, просто и вкусно!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: